Vidzemes koncertzālē "Cēsis" no 1. marta sāksies "Kino gardēžu kluba" pavasara sezona, piedāvājot kino kritiķu un starptautisku festivālu žūriju atzītas filmas "Filomena", "Saula dēls", "Vilnis" un "Skaļāk par sprādzieniem", portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvji.

Kā ierasts, katra filma būs skatāma tikai vienu reizi, un vakaru bagātinās kinoprojekta "Spektrs" un "Rīgas starptautiskā kino festivāla" (RIGA IFF) ekspertu ievads pirms seansa.

Kā uzsver rīkotāji, projekts "Kino gardēžu klubs" jau kļuvis par neatņemamu koncertzāles "Cēsis" mākslinieciskās programmas daļu un piesaistījis gan vietējo cēsnieku, gan kino cienītāju uzmanību no citām Vidzemes pilsētām. Tāpat kā iepriekšējās sezonās, "Kino gardēžu kluba" seansi notiks katru otro trešdienu plkst. 19.00 koncertzāles kino zālē.

1. martā būs skatāma britu komēdija – drāma "Filomena" ("Philomena", 2013), kas tikusi nominēta četrām ASV Kinoakadēmijas balvām "Oskars", tai skaitā kategorijās "Labākā filma" un "Labākā aktrise" (Džūdija Denča). Filma arī tika nominēta četrām BAFTA balvām un trim "Zelta globusiem". Filmas sižeta pamatā ir patiesiem notikumiem balstīts stāsts par māti, kura dodas meklēt savu dēlu, ar kuru viņa tika izšķirta pirms 50 gadiem. Kopā ar rakstnieku, kurš meklē stāstu savai nākamajai grāmatai, Filomena dodas uz Īriju, bet pēc tam uz Ameriku, kur atklāj negaidītus faktus par kādreiz zaudēto dēlu.

15. marta "Kino gardēžu kluba" vakars būs veltīts ungāru drāmai "Saula dēls" ("Saul fia", 2015). Filma saņēmusi Kannu kinofestivāla žūrijas balvu un Eiropas kinokritiķu asociācijas FIPRESCI žūrijas balvu. Tas ir stāsts par Aušvices nāves nometnē ieslodzīto Saulu, kurš strādājot nometnes krematorijā, atrod jēgu dzīves pēdējām dienām, cenšoties apglabāt maza zēna mirstīgās atliekas saskaņā ar ebreju tradīcijām. Lai gan kamera visā filmas garumā neatkāpjas no tās galvenā varoņa, tieši tas, kas notiek viņa redzes un dzirdes perifērijā, ļauj skatītājam gandrīz ķermeniski izjust nāves nometnes šausmas, padarot "Saula dēlu" par vienu no visu laiku iespaidīgākajām filmām, kas uzņemta par holokaustu. Latvijas pirmizrādi filma piedzīvoja Rīgas Starptautiskajā kino festivālā (Riga IFF).

29. martā varēs iepazīt norvēģu kino un filmu "Vilnis" ("Bølgen", 2015). Tā ir vērienīga katastrofu filma, kas balstīta uz patiesiem notikumiem – 1934. gadā brūkošu akmeņu izraisīts milzu cunami vilnis burtiski noslaucīja no zemes virsas Tafjordas ciematu. "Vilnis" ir stāsts par ciematu Norvēģijas piekrastē, ko apdraud cunami vilnis un tā iedzīvotājiem ir tikai 10 minūtes, lai kalnos paglābtos no tuvojošās katastrofas. Bet ne visiem būs lemts paglābties laikus... Tā ir populārākā un skatītākā filma Norvēģijā 2015. gadā, kinolente saņēmusi kritiķu atzinību par meistarīgi veidoto drāmu un izcilajiem, Holivudas līmeņa specefektiem.

Kā ceturtā pavasara "Kino gardēžu kluba" filma seansam 12. aprīlī ir izvelēta norvēģu režisora Joahima Trīra "Skaļāk par sprādzieniem" ("Louder Than Bombs", 2015), kuras pirmizrāde līdzīgi kā "Saula dēlam" notika RIGA IFF. "Skaļāk par sprādzieniem" ir atšķirīgs stāsts par pieaugšanu, ko pēc pāragra zaudējuma piedzīvo filmas varoņi – divi brāļi un viņu tēvs, kad ir spiesti atgriezties pie slēptām atmiņām un sāpīgiem pagātnes noslēpumiem. Filmā darbojas izcilu aktieru ansamblis – Gabriels Bērns, Džese Aizenbergs un franču leģendārā aktrise Izabella Ipēra. Pirmais Norvēģijas kinodarbs, kas pēc 36 gadu pārtraukuma iekļauts prestižā Kannu kinofestivāla galvenajā – konkursa – programmā.

Biļetes uz "Kino gardēžu kluba" seansiem nopērkamas koncertzāles "Cēsis" kasē, "Biļešu paradīze" tirdzniecības vietās un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!