Foto: F64
Ceturtdien Kultūras ministrijā konkursa komisija izjautāja vienīgo pretendentu uz Latvijas Nacionālās operas (LNO) direktora amatu Andreju Žagaru, uzklausīja ekspertu viedokli un nolēma sēdi turpināt piektdien, 23.decembrī, lai formulētu savu lēmumu, pastāstīja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Elīna Bīviņa.

Savukārt Žagars pastāstīja, ka iepazīstinājis konkursa komisiju ar savu redzējumu par LNO attīstību turpmākajos trīs gados. Atbildot uz konkursa komisijas jautājumu, vai šīs ieceres varēs realizēt ar pašreizējo LNO finansējumu, Žagars norādījis, ka 2014.gadā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta un šī pasākuma nodrošināšanai tiks tērēti 17 miljoni latu. LNO kā Rīgas vadošā kultūras iestāde, kas realizē mākslinieciski augstvērtīgus projektus, turpmākajos trijos gados varētu pretendēt vismaz uz daļu no šī finansējuma, norādījis Žagars.

LNO direktora amata pretendents arī atzina, ka viņam bijusi ļoti saturīga domu apmaiņa ar pieaicinātajiem ekspertiem, sevišķi ar SIA "O.D.A." valdes locekli un vadošo konsultanti Gitānu Dāvidsoni par personāla vadības jautājumiem.

Jau ziņots, ka bija izsludināts konkurss uz LNO direktora amata vietu, un konkursam pieteicās tikai viens pretendents - pašreizējais LNO direktors Žagars.

Kultūras ministrija ir izveidojusi komisiju, kas izvērtē LNO direktora amata pretendentu. Konkursa komisijā darbojas komisijas priekšsēdētāja Kultūras ministrijas valsts sekretāre Solvita Zvidriņa, komisijas locekļi - Latvijas Kultūras akadēmijas rektors profesors Jānis Siliņš, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un profesors Artis Sīmanis, ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktore Jolanta Treile, Stratēģijas un reģionālās politikas kultūrpolitikas nodaļas vecākā referente Ingrīda Vilkārse un ministrijas Personāla un dokumentu pārvaldības nodaļas vadītāja Zane Fogelsone-Klodāne.

Komisijas darbā kā eksperti ir pieaicināti kultūras ministres padomnieks Ints Dālderis, SIA "O.D.A." valdes locekle un vadošā konsultante Gitāna Dāvidsone, profesors Juris Karlsons, Tūrisma padomes priekšsēdētājs Aldis Kušķis, producente Leonarda Ķestere, LNO Ģildes priekšsēde Aija Pelše, Nacionālās kultūras padomes locekle un tūrisma tirgus speciāliste Brigita Stroda. Komisijas darbā ekspertiem būs padomdevēju tiesības.

Žagars vada LNO kopš 1996.gada. Pašreizējais darba līgums viņam beidzas decembrī.

Konkursi uz LNO direktora amatu līdz šim nav notikuši, jo tika izmantota LNO likumā paredzētā iespēja līguma termiņa pagarināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!