Foto: Publicitātes foto
Turpinot pēdējos gados aizsāktos tematisko programmu meklējumus, februāra beigās 25. un 26. februārī LU Lielajā aulā jauniešu koris "Kamēr..." piedāvās saviem klausītājiem jaunu programmu "Mēness dziesmas", portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Programmas pirmajā daļā koris kopā ar valsts kamerorķestri "Sinfonietta Riga" un solistiem Armandu Siliņu un Jāni Kurševu mākslinieciskā vadītāja Māra Sirmā vadībā Latvijā pirmo reizi atskaņos Karla Orfa viencēliena operu "Mēness" (Der Mond), savukārt otrajā daļā būs iespēja noklausīties 10 jaunas mūsdienu latviešu komponistu kompozīcijas par mēness tēmu.

Karla Orfa viencēliena komiskā opera "Mēness" ir darbs, kuru ievērojamais vācu komponists rakstījis, iedvesmojoties no Brāļu Grimmu pasakām. Tas ir stāsts par četriem jaunekļiem, kuri svešā ciemā ierauga un pēcāk nozog koka zarā pakārto mēnesi un aiznes uz savu ciemu. Pienākot miršanas stundai, visi vēlas savu ceturto daļu mēness paņemt līdzi kapā, ienesot mirušo valstībā gaismu un jautrību. To redzēdams, svētais Pēteris dodas uz mirušo valstību, lai pārtrauktu tur valdošās nekārtības un pašās beigās atņem mēnesi un uzkar debesīs, lai tas spīdētu visiem.

Latvijā šī opera tiks iestudēta pirmo reizi un tās režisors būs Juris Pakalniņš, ar kuru koris "Kamēr..." iepriekš sadarbojies jau starptautiskā projekta "Pasaules saules dziesmas" koncertu iestudējumos. Iestudējuma tērpu māksliniece būs Elita Patmalniece.

Koncerta otrajā daļā koris izpildīs desmit jaundarbus, ko radījuši latviešu komponisti – gan jau kormūzikas laukā pieredzējuši un ar "Kamēr..." sadarbojušies autori kā Raimonds Pauls, Arturs Maskats, Ēriks Ešenvalds, Juris Karlsons, Līga Celma, gan arī autori, kuru vārdi līdz šim mazāk vai nemaz nav bijuši saistīti ar kormūziku kā Andris Sējāns, Raimonds Tiguls, Kaspars Zemītis, Rihards Zaļupe un jaunā, šogad kompozīciju studēt sākusī "Kamēr..." dziedātāja Evija Skuķe. Katrs no autoriem uzbūris savu īpašo noskaņu, ko viņiem nozīmē un ar ko asociējas noslēpumainā parādība mēness.

Koncerta mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais, režisors Juris Pakalniņš, tērpu māksliniece Elita Patmalniece, mākslinieks Ilmārs Blumbergs.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!