Foto: D. Matvejev
10. februārī Vidzemes koncertzālē "Cēsis" un 11. februārī Latgales vēstniecībā "Gors", svinot Baltijas valstu simtgades, muzicēs Baltijas Mūzikas akadēmiju simfoniskais orķestris (Baltic Academies' Orchestra jeb BAO), kurā apvienojušies talantīgākie jaunie mūziķi no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas. Orķestra māksliniecisko vadību uzņēmies pasaulslavenais, jauno mūziķu vidū populārais igauņu diriģents un komponists Kristians Jervi, portālu "Delfi" informē orķestra pārstāve Inga Vasiļjeva.

Baltijas Akadēmiju orķestra koncerti notiks ne vien visās trīs Baltijas valstīs, bet arī Gdaņskā un Berlīnē, un pie orķestra diriģenta pults stāsies arī Guntis Kuzma no Latvijas un Modests Barkausks /Modestas Barkauskas/ no Lietuvas.

No 2. līdz 9. februārim visas nedēļas garumā izcilu pedagogu vadībā notiks ļoti intensīvs mēģinājumu process Tartu, kura laikā gūto pieredzi orķestris liks lietā visas turnejas garumā. Baltijas Akadēmiju orķestris piedāvā sava veida mūzikas nozares nometni ar plaša spektra programmu. Liels uzsvars tiks likts ne tikai uz mūziku, bet arī uz tēmām, kas jaunos talantus ievirzīs mūzikas nozares pasaulē – menedžments, sabiedriskās attiecības, mārketings, jaunie mediji utt.

Koncertprogrammā būtisks akcents likts uz Baltijas komponistu mūziku, uzsverot orķestra reģionālo piederību. Rūpīgi izvēlētais repertuārs izgaismo kopējo un atšķirīgo, paralēles un krustskarsmes Baltijas komponistu mūzikā. Līdzās Baltijas mūzikai koncertos tiks atskaņoti arī Eiropas komponistu meistardarbi - mūzika, kura centrējusi ap sevi dažādu gadsimtu estētiskās idejas un kļuvusi par ikvienas intelektuāli attīstītas sabiedrības nepieciešamu līdzgaitnieku.

10. februārī pulksten 19.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis" Kristiana Jervi vadībā skanēs Arvo Perta Pirmā simfonija, Pētera Vaska "Lauda", Modesta Musorgska simfoniskais tēlojums "Nakts kailajā kalnā" un Edvarda Elgara Variācijas par paša tēmu (Enigma).

11. februārī pulksten 16.00 Latgales vēstniecībā "Gors" diriģenta Gunta Kuzmas vadībā izskanēs Mikaloja Konstantīna Čurļoņa simfoniskā poēma "Mežā", Pētera Vaska "Lauda", Pētera Čaikovska fantāzijuvertīra "Romeo un Džuljeta" un Edvarda Elgara Variācijas par paša tēmu (Enigma).

"Joprojām aktuāla ir vīzija par Baltijas jūras Filharmoniju, kurā apvienotos visa reģiona mūziķi. Baltijas Akadēmiju orķestris ir kā šīs vīzijas laboratorija, kurā aug un attīstās nākotnes profesionāļi. Darbā ar studentiem galvenais ir iedvesmot un stiprināt jauno mūziķu iekšējo pārliecību par nepieciešamību mācīties un apgūt jaunu pieredzi. BAO ir brīnišķīgu mūziķu apvienība, kurā viņi iedvesmojas viens no otra. Baltijas jūras reģions ir maģisks – gan cilvēki, kas te dzīvo, gan mūzika, kas te top," stāsta projekta muzikālais vadītājs Kristians Jervi.

Biļetes uz Latvijas koncertiem nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!