Foto: DELFI

2014. gada 6. jūnijā plkst. 19 ar grandiozu klasiskās mūzikas koncertu tiks atklāta Dzintaru koncertzāles vasaras sezona. Viena no gaidītākajām būs klausītāju tikšanās ar šarmanto akordeonisti Kseniju Sidorovu, kuras izpildījumā dzirdēsim temperamentīgos Astora Pjacollas skaņdarbus – "Oblivion" un Koncertu bandeonam ar orķestri.


Tango "karalis" Astors Pjacolla savos radošajos meklējumos ir bijis tikpat nepielūdzams un vitāls kā viņa dievinātais mūzikas stils. Savā dzīvē pārvarējis dažādas grūtības, daudz ceļojis pa pasauli, studējis, komponējis filmu mūziku, veicis ieskaņojumus dažādos sastāvos un pat izveidojis vairākus orķestrus. 

Koncerts bandeonam ar orķestri komponēts 1979. gadā. Izdevējs Aldo Pagāni tam devis apakšvirsrakstu "Akonkagva", skaidrojot, ka "šī ir Astora daiļrades virsotne, tāpat kā Akonkagva ir Dienvidamerikas augstākais punkts". Koncerta pirmā daļa ir tikpat neparedzama kā tango deja - emocijas kūsā, kaisle iet pāri malām, solists izrāda savu meistarību divās kadencēs, un pa vidu ieskanas pat dziesma.

Savukārt skaņdarbs Oblivion radīts 1984. gadā Marko Belločio filmai Enrico IV un tika nominēts Grammy balvai kā Labākā instrumentālā kompozīcija. Skaņdarbs acumirklī ieguva popularitāti, tam tika veidoti aranžējumi dažādiem atskaņotājmākslinieku sastāviem. Ja tango parasti ir atklātu kaislību un neprātīgu emociju pilns, tad šī milonga (tango priekštece) ir drīzāk maiga, melanholiska, nostalģiska un skumju sāpju caurstrāvota.

Ksenija Sidorova ir šobrīd slavenākā Latvijas akordeoniste, kas savu talantu apliecinājusi tālu aiz Latvijas robežām. Spēlēt akordeonu Kseniju pamudināja vecmāmiņa, kura bija etnogrāfiskās spēles tradīcijas pratēja, savukārt mūzikas skolā viņai bija iespēja mācīties pie leģendārās skolotājas Marijas Gaseles. Vēlme pamatīgāk iedziļināties klasiskajā un laikmetīgajā repertuārā aizveda Kseniju uz Londonu, kur viņa ar izcilību ieguva maģistra grādu Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, studējot Ouena Marija klasē. Studiju laikā iegūtajām mācību balvām Ksenija pievienoja arī Philharmonia Orchestra Mārtina mūzikas stipendiju fonda balvu un Philharmonia Orchestra Friends Award.

2009. gada februārī Ksenija uzvarēja konkursā par iespēju sniegt koncertu Vigmora zālē, un šīs zāles debijas koncerts notika 2009. gada 18. maijā. Kseniju izraudzīja arī par Park Lane Group jauno mākslinieku New Year Series 2009 dalībnieci, pēc kam The Times rakstīja, ka jaunā akordeoniste esot īsts šīs koncertsērijas atradums. 

Beidzamajā laikā Ksenija uzstājusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Sinfonietta Rīga, sniegusi koncertus Londonas Karaliskajā Svētku zālē, Pērsela zālē (Southbank Centre), Bristoles Kolstona zālē, debitējusi Lucernas festivālā, Bergenas festivālā, Cēsu mākslas festivālā un citos festivālos Apvienotajā Karalistē, Francijā, Šveicē un Itālijā. 2009. gadā kopā ar izcilo britu dziedātāju Felisitiju Loti uzstājusies Francijas Radio klasiskās mūzikas kanālā France Musique. Ksenijas ieraksti skanējuši AK un Latvijas radio programmās. 2012. gadā Ksenija Sidorova saņēma Lielo mūzikas balvu nominācijā "Par izcilu sniegumu". Pēdējā laika darba plānos ir SXSW Austin (Teksasa, ASV), Chester Music Festival, Austrālijas kamermūzikas festivāls, Reingavas mūzikas festivāls. Mūziķe aktīvi popularizē savu instrumentu, ar Worshipful Company of Musicians atbalstu 
braukājot pa Apvienotās Karalistes pirmskolām. 

Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas atklāšanas koncertā klausītājus gaida tikšanās ar izciliem un starptautiskus panākumus guvušiem Latvijas māksliniekiem - Vestardu Šimku, Kseniju Sidorovu, Intu Dālderi, kā arī tradīcijām bagāto Liepājas Simfonisko orķestri, kas, būdams pirmais orķestris Baltijas valstīs, izceļas ar tikai sev raksturīgo dzintara skanējumu un emocionālo degsmi. Savukārt koncerta īpašais viesis būs klasiskās un džeza mūzikas televīzijas šova "Radīti mūzikai" uzvarētājs. Pie diriģenta pults - Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents - Mārtiņš Ozoliņš. Programmā: uvertīra no Kārļa Marijas Vēbera operas "Oberons", Džordža Geršvina "Rapsodija blūza stilā", melodijas no Leonarda Bernsteina operas "Kandids", Astora Pjacollas temperamentīgie skaņdarbi, kā arī ar lielisko humora izjūtu apveltītā latviešu komponista Pētera Plakida skaņdarbs "Vēl viena Vēbera opera".

Dzintaru koncertzāle ir viena no senākajām atvērtā tipa koncertzālēm Latvijā, bet tās arhitektoniskais un akustiskais risinājums ir viens no labākajiem šajā jomā. Savukārt mazā (slēgtā) Dzintaru koncertzāles zāle ir novērtēta kā nozīmīgs kultūras vēstures piemineklis, kas šobrīd tiek restaurēts. Pēc renovācijas, kuru plānots pabeigt līdz šī gada beigām, apmeklētājiem tiks piedāvāta mūsdienu prasībām atbilstoša koncertzāle, kurā norisināsies koncerti gan ziemas, gan vasaras sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!