Foto: Publicitātes foto
Svētdien, 10. februārī, pulksten 16.00, Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" notiks pianistes Agneses Egliņas un vijolnieces Paulas Šūmanes kamermūzikas koncerts "Virtuozs uz jumta", portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāju pārstāvji.

Koncertprogramma veidota kā riskants ceļojums, kurā netrūks ne ausij tīkamu melodiju, ne mulsinošu un izaicinošu pārsteigumu. Koncerta sākumā skanēs Franča Šūberta Briljanta Rondo si minorā, D. 895, ko komponists veltīja tā laika čehu virtuozam, vijolniekam Jozefam Slavikam, kuru nereti dēvēja arī par "otru Paganīni". Šūberta intīmo, sirsnīgo rokrakstu papildina temperamentīgas, slāviskas dzirksteles, kas piešķir darbam briljanta spožumu.

Pēc tam sekos Darjī Mijo Kino fantāzija "Vērsis uz jumta", op. 58. Fantāzija sākotnēji tikusi plānota kā muzikālais noformējums Čārlija Čaplina mēmajam kino, tomēr vēlāk, sadarbībā ar rakstnieku Žanu Kokto, pārtapa baletā, kā arī tika pārveidota koncertskaņdarba formā dažādiem mūziķu sastāviem. Skaņdarbā apkopotas brazīļu melodijas, tango, sambas un pat portugāļu fado. Arī nosaukums cēlies no tā laika slavenā tango Brazīlijā.

Koncerta otrajā daļā būs baudāmas divu sava laika slavenāko vijoles virtuozu ˗ komponistu pērles. Henrika Veņavska dzīves moto bijis "Vajag riskēt", un arī viņa elektrizējošā Skerco-Tarantella brīžiem liek justies kā uz naža asmens. Koncertu noslēgs Rumānijas nacionālā lepnuma, izcilā vijolnieka, komponista, diriģenta un pedagoga Džordžes Enesku Trešā Sonāte vijolei un klavierēm "Rumāņu tautas raksturā", ko raksturo oriģinalitāte, eksotiska gaisotne un improvizācijas gars.

Agnese Egliņa ir viena no pazīstamākajām Latvijas jaunās paaudzes pianistēm. Temperamentīga un sievišķīgi smalka. 2011. gadā saņēmusi Latvijas valsts augstāko apbalvojumu mūzikā – Lielo Mūzikas balvu 2010 kategorijā par izcilu darbu ansamblī. Agneses personībā vienlīdz spoži apvienojas gan solistes, gan kamermūziķes, gan koncertmeistares talants. Kā pianiste sadarbojusies gandrīz ar visiem profesionālajiem kolektīviem Latvijā. Regulāri veido vokālās un instrumentālās kamermūzikas koncertprogrammas ar spožākajiem pašmāju un ārzemju mūziķiem, kā arī koncertē daudzviet pasaulē, tostarp ˗ Dienvidāfrikas Republikā, Zambijā, Zimbabvē, ASV, Portugālē, Krievijā, Šveicē, Gibraltārā, Itālijā, Vācijā, Austrijā, Albānijā, Norvēģijā, Somijā un citviet.

Paula Šūmane ir aktīvi koncertējoša vijolniece, daudzu starptautisku konkursu un Lielās Mūzikas balvas 2011 laureāte. Ar izcilību absolvējusi Parīzes Nacionālo augstāko konservatoriju un Grācas Mākslu universitāti. Kā soliste uzstājusies ar Lisabonas "Metropolitan" orķestri, Bādenbādenes filharmonijas orķestri, "Hofer Symphoniker", Klaipēdas Nacionālā teātra orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, "Sinfonietta Rīga" u.c. Solistes un orķestra koncertmeistares lomā Paulai izveidojusies sadarbība ar pasaulē atzītiem diriģentiem, kā Daniels Raiskins, Pinkas Šteinbergs, Simone Janga, Sesto Kvatrīni, Lourenss Fosters u.c. Kritiķu aprindās Paula Šūmane īpaši atzinīgi novērtēta par virtuozitāti un stila izjūtu savās interpretācijās.

Biļetes var iegādāties "Ziemeļblāzmas" informācijas centrā, "Biļešu paradīzes" kasēs, ka arī internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!