Foto: Publicitātes foto

No 31. jūlija līdz 2. augustam mūzikas festivālā "Laba daba" visiem labas mūzikas un kvalitatīvas atpūtas cienītājiem būs iespēja trīs dienu garumā baudīt vairāk nekā septiņdesmit grupu, muzikālo apvienību un dīdžeju uzstāšanos.

Arī šogad, gatavojoties festivālam, radio "Naba" piedāvā intervijas ar "Laba daba" māksliniekiem, kuri stāstīs gan par paveikto, gan par nākotnes iecerēm. Ciemos uz nelielu sarunu vasarīgās noskaņās radio "Naba" studijā paviesojās Marta Kreituse un Pēteris Draguns no grupas "Zāle".

Nezūdošās dziesmas

Grupa "Zāle" nenoliedzami ir viens no šī gada pārsteigumiem Latvijas mūzikā. Tās dziedātājas Martas samtainais vokāls, sabalsojoties ar oriģinālu instrumentu kopumu (bez balsīm skaņdarbos dzirdama arī oboja, flauta, ģitāras, čells, vargāns, dūdas, kokle un virkne citu instrumentu), rada oriģinālu, mazliet smeldzīgu noskaņu uzturošas dziesmas. Stāstot par savu ceļu līdz grupas izveidei un debijas albuma izdošanai, grupas "Zāle" dalībnieki vairākkārt piemin nejaušības lielo nozīmi tajā visā: "Mēs darām to, kas mums patīk un pēc iespējas esam godīgi pret savām dzirdes un uztveres niansēm Nevar jau uztaisīt mūziku, lai viņa kādam patiktu.

Kad sākām radoši izpausties, mēs nemaz nedomājām par albumu vai panākumiem". Marta arī neslēpj, ka pirmā bija vēlme vienkārši piefiksēt radušās dziesmas, lai viņas nekur nepazustu. Domājot par grupas skanējumu, Marta un Pēteris atzīst, ka ir vēl daudz neparastu instrumentu, kurus gribētos apgūt un ievīt dziesmās. "It kā no vienas puses elektroniskās iespējas uzrunā, bet, spēlējot publikai situācijās, kurās dažkārt nav iespēja tikt klāt sarežģītām tehnikām, ir svarīgi, lai to domu var iedot arī vienkāršā veidā bez ierobežojumiem".

Iespēja restartēties

Festivāla "Laba daba" apmeklētāji varēs dzirdēt ne tikai albuma materiālu, bet arī būs sagaidāmas pāris jaunas dziesmas, kuras atkal krājas kopā, veidojot pamatu jaunam ierakstam. Arī vasaras laikā grupai notiek mēģinājumi, izraujot grupas dalībniekus no laukiem, atvaļinājumiem un pat citām pilsētām.

Atbildēdama uz jautājumu, ar kādu dzīvnieku viņi salīdzinātu grupas "Zāle" mūziku, Marta aizdomājas, ka tas varētu būt dzīvnieks, kura daba nav vienkārša, kas tāds, kas rodas, sākot spēlēt. Runājot par festivāliem, grupas "Zāle" dalībnieki norāda, ka, viņuprāt, festivālu piedāvātā atmosfēra ir lieliska iespēja restartēties: "Tu vari izbaudīt mūziku nepastarpināti bez dažādiem sociāliem ierobežojumiem. Ir forši, ka vari nokļūt enerģijas virpulī, kur notiek gan māksla, gan trakošana, gan viss pārējais".

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/zale_2.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!