Foto: LETA
No 31. jūlija līdz 2. augustam mūzikas festivālā "Laba daba" visiem labas mūzikas un kvalitatīvas atpūtas cienītājiem būs iespēja trīs dienu garumā baudīt vairāk nekā septiņdesmit grupu, muzikālo apvienību un dīdžeju uzstāšanos.

Arī šogad, gatavojoties festivālam, radio "Naba" piedāvā intervijas ar "Laba daba" māksliniekiem, kuri stāstīs gan par paveikto, gan par nākotnes iecerēm. Kā pirmo uz sarunu aicinājām ilggadēju Hardija Lediņa un grupas "NSRD" līdzgaitnieci Ingunu Rubeni, kura festivālā uzstāsies ar kolektīvu "Nebijušā restauratori".

Pauze 20 gadu garumā

Labrīt, putra, kur tu biji? Re, baklažāna kungs pa durvīm iekšā nāk! Mēs esam kabinets. Tiem, kuri šos teikumus neredz tikai kā neparasti dzejiskus savirknējumus un, tos lasot, pie sevis dungo noteiktas melodijas, nebūs vajadzības paskaidrot, kas ir latviešu eksperimentālās mūzikas grupa "NSRD" jeb "Nebijušu sajūtu restaurēšanas darbnīca", kuras radītās dziesmas šobrīd reanimē mūziķu apvienība "Nebijušā restauratori".

"Mēs izpildām dziesmas un sajūtas, kas tika izveidotas 80. gados kopā ar Hardiju Lediņu un Juri Boiko. Kaut arī viņu vairs mūsu vidū, tā mūzika un sajūtas joprojām ir dzīvas", stāsta Inguna Rubene. "Nebijušā restauratori", ko bez Ingunas veido arī mūziķi Nils Īle, Einārs Latiševs, Andrejs Grimms, Roberts Brants un Jānis Pelše, jau ir uzstājušies, saņemot patiešām lielu publikas interesi un atsaucību.

Ingunai viens no lielākajiem pārsteigumiem bija fakts, ka par "NSRD" dziesmām interesējas arī jaunieši: "Restaurēt nebijušās sajūtas ir patīkams izaicinājums. Gada sākumā mūsu koncertā Anglikāņu baznīcā auditorija bija pilna un liela daļa no tiem bija tieši jaunieši, tas ir mazliet pārsteigums, ka viņi interesējas par šo mūziku, kas ir salīdzinoši paveca".

Drosmīgās brīvības impulsi

Šis gads ir bijis pilns ar muzikāliem pārsteigumiem, kā vienu no tiem līdzās kolektīva "Nebijušā restauratori" muzikālajām aktivitātēm, var minēt arī 80. gadu kulta grupas "Aurora" atkalapvienošanos, kas ļāva līdz tam tikai ierakstos klausāmās dziesmas dzirdēt arī mūziķu dzīvajā izpildījumā. Festivāla "Laba daba" apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt abus šos muzikālos kolektīvus.

Domājot par to, kas palīdz šai mūzikai joprojām būt arī jaunu klausītāju iemīļotai, Inguna Rubene norāda, ka, viņasprāt, ir vērtības un emocijas, kas savu aktualitāti nezaudē: "Tie jaunieši, kas par to interesējas, iespējams, meklē, novērtē un vēlas dzirdēt drosmīgos brīvības impulsus, kas šajā mūzikā ir iekodēti iekšā. Radošas, avangardiskas un postmodernas lietas.

Arī par festivālu "Laba daba" ir dzirdētas labas atsauksmes, ka tur sanāk cilvēki, kuriem patīk kas mazliet neparasts, kuri var un grib smelties idejas." Atbildot uz jautājumu par nākotnes iecerēm, Inguna neslēpj, ka līdz ar Hardija Lediņa jubilejas gadu nekas nebeigsies un ir doma turpināt radošās aktivitātes.

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/inguna_rubene_nsrd_2.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!