Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī un izsludināto mājsēdi, šogad nenotiks Lāčplēša dienai veltīti klātienes koncerti, taču par godu 11. novembrim būs skatāmas vairākas koncertu tiešraides.

Jau iepriekš ziņots, ka Lāčplēša dienas rīts pilsētā sāksies ar baznīcu zvanu skaņām, kad Rīgas dievnami piepulcēsies visas Latvijas baznīcu skandētajiem zvaniem, kas pulksten 9.00 būs dzirdami arī Latvijas televīzijas tiešraidē, bet pēcpusdienā un vakarā vairāki koncertu būs skatāmi tiešsaistē.

"Delfi" pievienojas aicinājumam valsts svētkus pavadīt veselībai drošā veidā - ģimenes lokā savās mājās, baudot kultūru bez maksas tiešsaistē vai pastaigās kopā ar tuviniekiem.

Lāčplēša dienā tiešsaistē skanēs latviešu karavīru dziesmas


Pieminot Latvijas brīvības cīnītājus, 11. novembrī plkst. 20 tiešsaistē sociālajos tīklos būs skatāms Orķestra "Rīga" koncerts "Latviešu karavīru dziesmas", kurā orķestris muzicēs kopā ar Latvijas Nacionālās operas kora vīru grupu un solistiem.

Koncerta video ceturtdien, 11. novembrī, pulksten 20 būs skatāms bez maksas Orķestra "Rīga" Facebook un Youtube kanālos, kā arī VEF Kultūras pils tīmekļvietnē un Facebook kanālā. Koncerta audio ierakstu veiks Latvijas Radio 3 – "Klasika".

Koncertprogrammas "Latviešu karavīru dziesmas" pirmatskaņojums notika pirms trim gadiem Orķestra "Rīga" rīkotajā festivālā "Trīs zvaigznes" par godu Latvijas simtgadei.

Līdzās 20. gadsimta sākumā populārām latviešu karavīru patriotiskajām un sadzīves dziesmām koncertā tiks atskaņotas komponistu Emīla Dārziņa un Jāņa Norviļa kora dziesmas. Latvijas brīvības cīnītāju likteņstāstus izdziedās Latvijas Nacionālās operas (LNO) kora vīru grupa, kas gatavo programmu LNO galvenā kormeistara Aigara Meri vadībā, soliste Inese Romancāne (soprāns) un Ivars Cinkuss (baritons).

Karavīra-stāstnieka lomā iejutīsies aktieris Ģirts Ķesteris, koncerta noskaņu spilgtinās Marko Ojalas akordeona spēle, kā arī Egijas Abarovičas un Reiņa Rešetina dejas priekšnesumi. Pie diriģenta pults būs Orķestra "Rīga" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. Gaismu māksliniecisko risinājumu īstenos Mārtiņš Feldmanis.

Koncerts "Tālavas taurētājs" no Rīgas Sv. Pētera baznīcas


Lāčplēša dienā, pulksten 18 Rīgas Svētā Pētera baznīcā norisināsies Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra klarnešu kvarteta "Quattro Differente" tiešsaistes svētku koncerts "Tālavas taurētājs".

Lāčplēša dienas koncerts "Tālavas taurētājs" būs skatāms interneta vietnēs: Rīgas Sv. Pētera baznīcas pārvaldes Facebook kontā, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības YouTube kanālā, NBS Štāba orķestra Facebook kontā un YouTube kanālā līdz pat 17. novembrim.

Koncertā līdzās klarnešu kvartetam, kurā šobrīd spēlē seržants Ojārs Spila, kaprālis Ritvars Briljonoks, seržante Marina Vidmonte un virsseržants Guntars Gedroics, piedalīsies pianists seržants Sergejs Austris Universs un sitaminstrumentālists seržants Arturs Krivoručko.

Koncerta programma ir veidota no Baltijas valstu komponistu mūzikas, un tajā ir iekļauti Valda Muktupāvela "Mīļa dziesmiņa", Ingas Meijeres apdare par latviešu tautas dziesmu "Div' pļaviņas es nopļāvu", Marinas Vidmontes "Dzīves tango", Sergeja Austra Universa "Izteiksme", Ērikas Jostes cikls "Par laiku", Kestuta Daugirda skaņdarbs "Uzauga liepa", kura pamatā ir lietuviešu nacionālās sutartīnes tēma un Vaidas Striaupaites-Beinarienes "Skerco".

Tiešsaistes koncerts "Sveču liesmu atspulgos"


Trešdien, 11. novembrī, pulksten 20 no Mazās ģildes skanēs bezmaksas tiešsaistes koncerts "Sveču liesmu atspulgos", kurā muzicēs ansamblis "Brokastis četratā".

Ansambļa dalībnieki ir četri akadēmiski izglītoti mūzikas profesionāļi, kuriem patīk rast prieku mūzikā – pianists Mārtiņš Zilberts, kontrabasists Jānis Stafeckis, flautists Andis Klučnieks un sitaminstrumentālists Aivars Krastiņš. Koncerts būs vērojams www.mazagilde.lv un "Facebook".

Foto: Publicitātes foto

Īpaši Lāčplēša dienas koncertam ansamblis "Brokastis četratā" ir izveidojuši koncertprogrammu, kurā izskanēs gan latviešu tautas dziesmu melodijas, gan klasiskā mūzika unikālā džeza sintēzē. Džeza mūzikas improvizācijai raksturīgā brīvība, kas ir ietverta klasiskās un tautiskās mūzikas stingrajos nosacījumos, piedāvās tiešsaistes auditorijai saistošu muzikālo vakaru piemiņas zīmē. Koncertu moderēs muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Vīru kopa "Vilki" koncertā "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem"


Patriotiskas noskaņas Lāčplēša dienā raisīs tiešsaistes koncerts "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem", kas tiks raidīts no Rīgas Latviešu biedrības nama. Klausītāji varēs dzirdēt latviešu tautas dziesmas, strēlnieku un brīvības cīnītāju dziesmas.

Koncerta tiešraidi bez maksas būs iespējams vērot "Straume.lmt.lv" un latviesi.com .

Koncertā uzstāsies vīru kopa "Vilki" un tiks atskaņotas latviešu karavīru dziesmas no vissenākajiem laikiem līdz mūsdienām. Koncerta skatītāji tiks mudināti ieklausīties dziesmu vārdos, lai labāk izprastu karavīra būtību. Dažu dziesmu tekstu jēga tiks skaidrota padziļināti. Patriotisko noskaņu papildinās koncerta dalībnieki, kas uz skatuves uzstāsies seno karavīru tērpos un ar video projekcijas palīdzību demonstrēs foto attēlus ar dažādu laiku latviešu kaujas ieročiem un latviešu karavīrus kaujas pozīcijās.

Atgādinām, ka šogad aprit 102 gadi kopš Latvijas Brīvības cīņām. 1919. gada 11. novembrī, Bermontiādes laikā, pēc gandrīz mēnesi ilgušām cīņām Pārdaugavā sakāva Pāvela Bermonta-Avalova komandēto un Rīdigera fon der Golca atbalstīto Rietumkrievijas Brīvprātīgo armiju. Lai gan pilnībā no Latvijas iebrucējus izdevās padzīt tikai gada beigās, Rīgas atbrīvošanu 11. novembrī simboliski uzskata arī par uzvaru Latvijas Brīvības cīņās. Lāčplēša dienā tiek godināti visi Latvijas Brīvības cīņās kritušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!