Foto: Publicitātes foto

Šogad Lāčplēša diena, 11. novembris, tiks pieminēta bez publiskiem pasākumiem. Iedzīvotāji ir aicināti nepulcēties 11. novembra krastmalā vai Brāļu kapos, bet Brīvības cīņās kritušos pieminēt mājās, iededzot logā svecīti. Tāpat virkni bezmaksas tiešsaistes koncertu piedāvā dažādi mākslinieciskie kolektīvi un mūziķi. Piedāvājam izlasi ar tiešsaistes koncertiem un uzvedumiem, ko attālināti baudīt Lāčplēša dienas vakarā.

Deju uzvedums "Ausa saule pār Latviju"


11. novembrī pulksten 20 "LMT Straume" pirmizrādi piedzīvos audiovizuāls tautas deju koncertuzvedums "Ausa saule pār Latviju". Koncertu varēs skatīties arī portālā "Delfi".

Koncertuzvedumā seši deju kolektīvi vienosies priekšnesumā, izdejojot Latviju no Ludzas līdz Grobiņai.

Koncertu veidojis "Deju un dziesmu fonds" – idejas autors Edvards Cīrulis un režisori Juris Gogulis un Jānis Romanovskis, pulcējot ap 160 dalībnieku skaistās Latvijas vietās – Cēsīs, Āraišos, Jelgavā, Rundālē, Ludzā, Liepājā, Bertānos, Grobiņā, Carnikavā un Rīgā.

Koncerta ierakstā sabiedrībā zināmas personības – Lolita Ritmanis, Guntars Račs, Māris Muktupāvels, Jūlija Brauere, Andris Freidenfelds, Katrīna Dimanta, Olga Dreģe, Emīls Balceris, Nora Ikstena, Juris Binde un Dzintars Dreibergs – dalīsies pārdomās par to, kas viņus iedvesmo Latvijā un ko nozīmē būt latvietim.

Koncerta tapšanā piedalījušies Latvijas Universitātes deju ansamblis "Pērle", Rīgas Celtniecības koledžas deju ansamblis "Austris", Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes "Kultūra" tautas deju ansamblis "Lielupe", VEF Kultūras pils tautas deju kolektīvs "Zalktis", Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā Ģilde" deju ansamblis "Daiļrade", Liepājas Universitātes tautas deju kolektīvs "Banga" un mūziķi Lauris Valters un Ilze Rijniece.

Jūras spēku orķestra grupas "Vairogs" koncerts


Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Jūras spēku 'Facebook" lapā 11. novembrī pulksten 21 varēs noskatīties Jūras spēku orķestra grupas "Vairogs" koncerta programmu "Veltījums Latvijai!".

Programmā iekļauti grupas "Vairogs" sacerēti skaņdarbi un pasaulē pazīstamu mūziķu kompozīcijas.

Grupas "Vairogs" vadītājs bocmanis Andris Ločmelis norāda, ka šajā sarežģītajā laikā Jūras spēku orķestris vēlas pateikties saviem uzticamajiem klausītājiem un skatītājiem un iepriecināt, kaut arī attālināti.

Orķestra "Rīga" koncerts "Varoņus pieminot"


11. novembrī pulksten 19 bez klausītāju klātbūtnes norisināsies Orķestra "Rīga" Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Varoņus pieminot". Skatītāji koncertu varēs vērot orķestra "Facebook" profilā.

Lāčplēša dienai veltītajā koncertā "Varoņus pieminot" Orķestra "Rīga" izpildījumā skanēs latviešu komponistu mūzika, ko vienotā koncertprogrammā virknējis Orķestra "Rīga" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns, kurš 11.novembra vakarā arī stāsies pie orķestra diriģenta pults.

Koncertu aizsāks komponistes Ilonas Breģes "Mūzika Kārļa Zāles piemiņai", kas sacerēta un orķestrim "Rīga" veltīta 2018.gadā. Mūzika veidota tēlnieka monumentālo skulptūru tematikā un iedvesma mūzikas tapšanai radīta Kārļa Zāles darbos - Brīvības piemineklī un Brāļu kapu memoriāla ansamblī, kur skulptūrās, bareljefos un ciļņos attēlotas tēmas, kas svarīgas Latvijai un latviešu tautai. Opusā ir četras daļas: "Māte - ģimenes sargātāja", "Senču karavīri", "Ievainotais jātnieks" un "Māte Latvija".

Santas Ratnieces skaņdarbs "Pļavas" pēc Orķestra "Rīga" pasūtījuma un pirmatskaņojuma 2019.gadā tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2019 kategorijā "Gada jaundarbs". Šī opusa tematika vēsta par Latvijas dabīgajām pļavām par kuru izzušanu satraukusies muzikālā darba autore. "Cilvēkiem nereti šķiet, ka īstās dabas vērtības atrodamas dziļos mežos un purvos, un varbūt vēl ezeru salās un vecos parkos, un ka pļava nav nekas īpašs. Patiesībā lielākā daļa Latvijas laukos redzamo zālāju nav īstas pļavas. Skaņdarbā vēlējos ietērpt pļavu daudzveidību dažādās skaņās. Es ceru, ka pēc daudziem gadiem šīs skaņas vēl joprojām uzvēdīs Latvijas pļavu liego un svaigo aromātu," teica Ratniece.

Pieminot sava laika ievērojamāko latviešu simfoniķi Jāni Ivanovu, skanēs viņa trešās simfonijas otrā daļa. Trešā simfonija iezīmē pirmo īpaši ražīgo Ivanova simfoniskās jaunrades posmu. Sacerēta 1938.gadā, mūzika iezīmē lirikas strāvu komponista tā laika daiļradē, taču līdzās tai sāk iezīmēties arī otra - konfliktējoši dramatiskā viņa mūzikas līnija. Simfonijas instrumentāciju pūtēju orķestrim veidojis Jakovs Raskins. Savukārt koncerta noslēgumā Rīgas Doma plašajās velvēs vērienīgi izskanēs Riharda Dubras mūzika "Adagio appassionato," kas 2012. gadā tapusi pēc orķestra "American Wind Symphony Orchestra" pasūtījuma un savu pirmatskaņojumu Latvijā piedzīvoja Orķestra "Rīga" izpildījumā.

"Xylem Trio" koncerts no kultūras pils "Ziemeļblāzma"


11. novembrī pulksten 19 notiks Lāčplēša dienai veltīts grupas "Xylem Trio" koncerts "Dziesmas bez vārdiem", kura tiešraidi translēs no Kultūras pils "Ziemeļblāzma" Lielās zāles. Tiešraidi varēs vērot "Ziemeļblāzmas" "Facebook" profilā.

Koncertā skanēs Zigmara Liepiņa "Novij man māmuliņa", Raimonda Petrauska "Veltījums Ādolfam Skultem", Raimonda Tigula "Četri vēji" un latviešu tautas dziesmu apdare "Migla, rasa" un citi skaņdarbi.

Daumants Kalniņš un Romāns Vendiņš koncertā "Ap karstu spuldzi"


Ar bezmaksas tiešraides koncertu "Ap karstu spuldzi" 11. novembrī pulksten 19.00 no Rīgas kultūras un tautas mākslas centra (RKTMC) "Mazā ģilde" Lielās zāles tiks atzīmēta Lāčplēša diena.

Koncertā uzstāsies dziedātājs Daumants Kalniņš un taustiņinstrumentālists Romāns Vendiņš. Savukārt pasākumu tiešraidē vārēs vērot "Mazās ģildes" mājaslapā un "Facebook" profilā.

Koncertā skanēs īpaši Lāčplēša dienai izveidota koncertprogramma, kurā iekļautas gan latviešu tautai nozīmīgas melodijas, gan arī Daumanta Kalniņa radītās kompozīcijas un aranžijas.

Lāčplēša dienas koncerts 'Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem'


Trešdien, 11. novembrī, pulksten 18.00 Rīgas Latviešu biedrībā notiks Lāčplēša dienas koncerts "Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem", kas būs skatāms tiešraidē "LMT Straume".

Koncertā izskanēs Lāčplēša dienai veltīts muzikāls uzvedums "Uz priekšu, latvieši", biedrības "Vilki" pārstāvja Edgara Lipora režījā un muzikālās grupas "Laimas muzikanti" (muzikālais vadītājs Artūrs Uškāns) koncerts.

Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Kara vīrs"

Biedrība "Musica Humana" 11. novembrī pulksten 19.00 aicina tiešsaistē skatīties Lāčplēša dienai veltītu koncertu "Kara vīrs". Notikums būs skatāms bez maksas "Musica Humana" "Facebook" lapā.

Koncertā skanēs Uģa Prauliņa (1957) Mesa un interlūdijas "L'homme armè" (Bruņots vīrs) pašam komponistam klātesot pie digitālajiem taustiņiem. Atskaņojumā piedalīsies senās mūzikas ansamblis "Ars Antiqua Riga", Jānis Pelše (ērģeles), Kaspars Majors (sakbuts), Vairis Nartišs (sakbuts), koncerta mākslinieciskais vadītājs Pēteris Vaickovskis.

Foto: Lita Millere

Komponists Uģis Prauliņš par šo darbu teicis šādi: "Tas ir izaicinājums: sakrālās mūzikas tradicionālos izteiksmes līdzekļus un formas ietvert mūsdienu apkārtesošajās ainavās. Starp labo un ļauno, starp dzīvību un nāvi – kā brīvmūrnieku grīdas plāksnēs – baltais un melnais. Miers vai karš. Mīlestība vai naids. Tā ir dāvātā izvēles iespēja. [..] "L'homme armé" - karā iesaistīto mīlestība un iznīcība ir smaga tēma. Arī šodien. Tā ir mūsu civilizācijas atbildība par kariem, kuri norisinās citās zemēs, īstenībā - dažu stundu lidojuma attālumā. Un dabas atgādinājums vīrusu formā ir liels pārbaudījums apzinīgajai vai neapzinīgajai cilvēcei. Mēs nevaram vienudien pārtraukt karu ar ieročiem rokās."

Atgādinām, ka šogad aprit 101 gads kopš Latvijas Brīvības cīņām. 1919. gada 11. novembrī, Bermontiādes laikā, pēc gandrīz mēnesi ilgušām cīņām Pārdaugavā sakāva Pāvela Bermonta-Avalova komandēto un Rīdigera fon der Golca atbalstīto Rietumkrievijas Brīvprātīgo armiju. Lai gan pilnībā no Latvijas iebrucējus izdevās padzīt tikai gada beigās, Rīgas atbrīvošanu 11. novembrī simboliski uzskata arī par uzvaru Latvijas Brīvības cīņās. Lāčplēša dienā tiek godināti visi Latvijas Brīvības cīņās kritušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!