Foto: Publicitātes foto

23. un 24. oktobrī vairāki latviešu mūziķi pārstāvēs pašmāju eksperimentālās mūzikas scēnu Norvēģijas elektroniskās mūzikas festivālā "Insomnia", kas šogad Trumsē norit jau 14. reizi.

Latviešu mūzikas programmu sastādījis Rīgas festivāls "Skaņu mežs", un tās ietvaros uzstāsies "
Gas of Latvia
" un
Katrīnas Neiburgas
audiovizuālais duets, "Dirty Deal Audio" pārstāvis Oriole, vizuālais mākslinieks un komponists Voldemārs Johansons un eksperimentālā tehno producents N1L. Tiks izstādīts arī mākslinieces Evelīnas Deičmanes-Vidas instalācija, stāsta "Skaņu meža" rīkotājs Rihards Endriksons.

Mūziķu un mākslinieku grupa dosies uz Norvēģiju projekta "Eksperimentālās mūzikas bākas: Rīga-Trumse" ietvaros - tas paredz kuratorisku sadarbību starp šonedēļ gaidāmo Trumses festivālu "Insomnia" un nupat noslēgušos festivālu "Skaņu mežs" Rīgā. Abi festivāli meklē pārmaiņas mūsdienu mūzikā, taču virzieni, kuros tie lūkojas, mēdz atšķirties - tieši tāpēc tie norvēģu mūziķi, kas 9. un 10. oktobrī uzstājās "Skaņu meža" ietvaros, vairāk nāca no improvizētās, laikmetīgās un trokšņu mūzikas laukiem, savukārt tie mūziķi, kas šonedēļ uzstāsies Norvēģijā, tikuši izvēlēti, tiecoties pēc atbilstības ritmiskās elektronikas un ambientās mūzikas interesēm, kas dominē festivālā "Insomnia", stāsta Endriksons.

Papildus minētajiem mūzikas priekšnesumiem "Insomnia" programmas ietvaros tiks izstādīts arī mākslinieces Evelīnas Deičmanes-Vidas jaundarbs "Lullabies for Monsters", kas radīts, uzturoties radošā rezidencē Norvēģijā jūnija beigās. Tā ir audiovizuāla instalācija, kurā skaņa tikusi papildināta ar skulpturāliem elementiem, veidotiem no zāles, lapām, puķēm, gleznotiem elementiem un zīmējumiem. Kā jau daudzi Deičmanes darbi, arī "Lullabies for Monsters" izmanto sastapšanos ar svešumu - šajā gadījumā Trumses dabas ainavas, kā arī pilsētas folkloru un savdabīgo noskaņu - lai veicinātu subjektīvi melanholiskus identitātes meklējumus.

Projekta ietvaros "Eksperimentālās mūzikas bākas" tapis arī jaundarbs - vizuālā mākslinieka un komponista Voldemāra Johansona skaņdarbs "Op. 43" saksofonam un elektronikai. Par tā izpildītāju ticis izvēlēts norvēģu laikmetīgās mūzikas interprets Rolfs Ēriks Nīstrēms (Rolf-Erik Nystrøm), un daļa no kompozīcijas satur arī ierakstus, ko īpaši šim projektam radījis brīvās improvizācijas saksofonists Frūde Jerstāds (Frode Gjerstad). Darbs savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 10. oktobrī mūzikas namā "Daile", un ticis izcelts britu medija The Quietus recenzijā par festivālu "Skaņu mežs'2015", kurā kritiķis Tristans Bāts (Tristan Bath) atzīmējis kompozīcijas prasmīgos meklējumus pēc jaunām skaņām, uz ko spējīgs saksofons. "Op. 43." savu otro atskaņojumu piedzīvos 23. oktobrī, festivāla "Insomnia" dienas programmā, stāsta Endriksons.

N1L ir skaņu mākslinieka Mārtiņa Roķa blakusprojekts, ko raksturo pulsējošas skaņu tekstūras un abstrakts bezkonteksta futūrisma un nostalģijas sajaukums ar atsaucēm uz dažādām mūsdienu elektroniskās deju mūzikas formām. 2015. Gada 10. septembrī britu producenta Lī Gembla (Lee Gamble) jaunajā izdevniecībā "UIQ" tika laists klajā N1L debijas ieraksts "Wrong headspace". Tā ir arī pati pirmā izdevniecības publikācija.

Mūzikas projekta "Gas of Latvia" sadarbība ar mākslinieci Katrīnu Neiburgu ilgst jau apmēram desmit gadus, gan Neiburgas videodarbu un instalāciju, gan kopīgu audiovizuālu performanču ietvaros. Skaņu režisors un komponists Andris Indāns nodarbojas ar mūziku jau kopš astoņdesmito gadu beigām, un viņa solo projekts "Gas of Latvia" ir uzskatāms par vienu no ievērojamākajām parādībām Latvijas elektroniskajā mūzikā. Māksliniece Katrīna Neiburga veido instalācijas, gaismas un video projekcijas, scenogrāfijas un video operas un teātra iestudējumiem, kā arī koncertiem. Viņa ir saņēmusi "Dienas" Gada balvu kultūrā un pirmo "Purvīša balvu" 2008. gadā.

Bītmeikers un producents Uģis Vālodze jeb Oriole ir viens no "Dirty Deal Audio" dalībniekiem. 2014. gadā viņš digitālā formātā publicēja albumu "Revival".

Projekta "Eksperimentālās mūzikas bākas: Rīga-Trumse" galvenais mērķis ir īstenot festivālu "Skaņu mežs" un "Insomnia" sadarbību četros slāņos, kas sevī ietver kopīga latviešu-norvēģu skaņdarba producēšanu, latviešu-norvēģu mūziķu apmaiņu starp festivālu programmām, kopīgas programmas izstrādi un individuālu skaņu mākslas jaundarbu apmaiņu starp Rīgu un Trumsi ar rezidenču palīdzību, visos četros slāņos uzsverot abu pilsētu unikālās skaņu vides un to iespējamo simbiozi. Projekta plānotais budžets ir 114 729.00 eiro. 86,38% no projekta izmaksām tiek līdzfinansēti no Eiropas Ekonomiskās Zonas finanšu instrumenta programmas LV04 "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" neliela apjoma grantu shēmas "Kultūras apmaiņa" finanšu līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!