Kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" sadarbībā ar festivālu "Arēna" piedāvā koncertu ar komponista Eižena (Jūdžina) Birmana kantātes "Nostra culpa" pirmatskaņojumu Latvijā. Tviteropera un vēl četri laikmetīgi mūzikas darbi izskanēs 18. oktobrī Dizaina fabrikā "D.FAB" Pārdaugavā.

Par tviteroperu dēvētā divdaļīgā kantāte "Nostra culpa" pavasarī satricināja Igaunijas publiku un ieintriģēja pasaules masu medijus, liekot sarosīties ne tikai laikmetīgās mūzikas faniem, bet arī ļaudīm ārpus koncertzālēm. Radusies kā divu viedokļa līderu, amerikāņu ekonomista Pola Krugmana un Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa sadursme mikroblogošanas vietnē "Twitter", "Nostra culpa" iedzīvina diskusiju par finanšu krīzi un mazo valstu situāciju.

Krīzes teorijas līderis Pols Krugmans ir plaši pazīstams kā ass Baltijas valstu taupības politikas recenzents, turklāt ekonomists nav kavējies arī kritizēt Latvijas tā saucamo. veiksmes stāstu. "Šis skaņdarbs nav par Igauniju, tas skar visas Baltijas valstis," tā Normunds Šnē komentē darba vēstījumu.

Piedāvājam video, kurā "Nostra culpa" komponists Eižens Birmans un libreta autors Skots Dīls stāsta par skaņdarbu:


  
Koncerta soliste Irisa Oja ir bieža viešņa liela mēroga projektos ar pasaulē zināmiem diriģentiem un orķestriem, kā arī atzīta kamerdziedātāja laikmetīgos projektos. Daugavpilī dzimušais komponists Eižens Birmans kopš bērnības dzīvo ASV, Igaunijā ieradies ar Fulbraita stipendijas starpniecību, lai studētu kompozīciju Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā.

Viņa līdzšinējie panākumi ļauj Eiženu Birmanu dēvēt par vienu no veiksmīgākajiem jaunajiem komponistiem starptautiskajā mūzikas arēnā. "Viens no galvenajiem uzdevumiem, radot "Nostra culpa", ir sacerēt šodienas mūziku un sasniegt klausītāju jaunā un revolucionārā veidā. Esmu pagodināts, ka tāds pasaules klases orķestris kā "Sinfonietta Rīga" ne tikai piedāvās darba pirmatskaņojumu Latvijā, bet arī radoši izveidojis programmu visam koncertam,'' par gaidāmo koncertu Rīgā izsakās komponists.

Līdzās tviteroperai koncerta programmā likts šīgada jubilāra Vitolda Lutoslavska skaņdarbs "Grave", mūsdienu beļģu komponista un mūzikas teorētiķa Žana Marī Rensa kameropuss "Monolythe", skaņukrāsu virtuoza Magnusa Lindberga "Jubilees" un jaunā spāņu komponista Fransisko Kolla opuss "Piedras". Opusa "Piedras" jeb "Akmeņi" atskaņojumu varēs dzirdēt čellistes Gunas Āboltiņas izpildījumā.

Uz koncertu Rīgā ieradīsies arī "Nostra culpa" komponists Eižens Birmans un libreta autors Skots Dīls.

Dizaina fabrika "D.FAB" par koncerta mājvietu izvēlēta Eiropas Savienības projekta "New Music: New Audiences" ietvaros, tādējādi aicinot atklāt līdz šim nezināmas koncertu vietas laikmetīgās mūzikas atskaņošanai. "D.FAB" atrodas Slokas ielas 52d iekšpagalmā.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!