Foto: Publicitātes foto
Nupat debitējusi prestižajā Barbican koncertzālē Londonā, jaunā latviešu vijolniece Kristīne Balanas būs dzirdama 8. novembrī Lielajā Ģildē, portālu "Delfi" informē mūziķes pārstāve Aira Laiviņa.

Kristīnes pirmie klausītāji bija nejauši garāmgājēji Vecrīgas ielās. Kad viņai bija tikai desmit gadu, spēlēšana uz ielas bija radošs veids kā iegūt nepieciešamo koncertēšanas pieredzi un apmaksāt dalību konkursos un meistarklasēs. Jaunā vijolniece ir pateicīga saviem klausītājiem - garāmgājējiem, kas viņu novērtēja un atbalstīja visus šos gadus. "Uz ielas ir vispatiesākie klausītāji, visīstākā publika! Nav vienkārši ieinteresēt garāmgājēju, ja viņš, iegrimis domās, steidzas savās darīšanās. Bet, ja tas izdodas, ja redzi kādu atplaukstam smaidā no nejaušās tikšanās ar klasisko mūziku, tas rada tik lielu prieku un gandarījumu!" teic vijolniece.

Pirmais Kristīnes skolotājs, kurš ielika stiprus pamatus viņas turpmākajai attīstībai, bija Romāns Šnē. Četrpadsmit gadu vecumā konkursā Igaunijā Kristīni ievēroja un uzaicināja mācīties Vācijā ievērojamais profesors Petru Munteanu, pie kura savulaik mācījās arī pasaulslavenā vijolniece Baiba Skride. Nākamais nozīmīgais pavērsiens Kristīnes dzīvē bija tikšanās ar slaveno ungāru profesoru Ģērģu Pauku. Nejauši uzzinājusi par meistarklasēm Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā, par spīti finansiālā atbalsta trūkumam un neatbilstoši jaunajam vecumam, Kristīne tomēr nolēma riskēt un pieteikties. Brīnumainā kārtā viņa izturēja konkursu un tika uzaicināta piedalīties meistarklasēs. Vēl viens pārsteigums Kristīni sagaidīja meistarklašu noslēgumā, kad profesors Ģ.Pauks visu klausītāju klātbūtnē uzaicināja viņu mācīties Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.

Dzīve Londonā nebūt nebija viegla, bet Kristīne nepadevās un turpināja smagi strādāt. Pateicoties Kristīnes mērķtiecībai un darba mīlestībai, tagad viņa uzstājas prestižākajās Lielbritānijas koncertzālēs. Kristīne absolvēja Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas maģistrantūru, iegūstot īpašo rektora balvu par ārkārtīgi nozīmīgu ieguldījumu, nesot Akadēmijas vārdu pasaulē. Pavasarī jaunā mūziķe debitēja Barbican koncertzālē. Šis koncerts bija unikāls, jo Kristīne un kamerorķestris "Maskavas Solisti" ar Juriju Bašmetu pie diriģenta pults spēlēja vērtīgākos Stradivāri darinātos instrumentus.

8. novembrī Lielajā Ģildē Kristīne Balanas priecēs arī Latvijas klausītājus, kopā ar orķestri "Sinfonietta Rīga" un Normundu Šnē pie diriģenta pults izpildod Prokofjeva 2.vijoļkoncertu. ''Šis koncerts man ir ļoti īpašs, nevaru sagaidīt, kad beidzot kāpšu uz lielās skatuves savās mājās – Latvijā!", savās sajūtās pirms koncerta dalās jaunā vijolniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!