Foto: Publicitātes foto
Lielajā ģildē 13. martā viesosies Amsterdamas "Royal Concertgebouw Orchestra" solisti no kameransambļa "Camerata RCO", portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji no Latvijas Mūzikas informācijas centra.

2019. gadā šis unikālais ansamblis, ko izveidojuši RCO mūziķi, svinēs savu desmitgadi. Šis būs pirmais un līdz šim vienīgais ansambļa koncerts Latvijā.

"Visaugstākais meistarības līmenis un jaunības enerģija, izcils repertuārs un svaigs skaņdarbu lasījums padarījuši "Camerata RCO" par gaidītu viesi uz pasaules labākajām skatuvēm – no Ņujorkas līdz Vīnei, no Maskavas līdz Tokijai. Spēlējot orķestrī, virtuozie mūziķi kļūst par liela kolektīva daļu un koncentrē spēkus uz diriģenta ieceru īstenošanu. Satiekoties ansamblī – izbauda pilnīgu skaņdarbu, skatuves un pieaicināto solistu izvēles brīvību," raksta koncerta rīkotāji.

Viena no "Camerata RCO" dalībniecēm ir altiste Santa Vižine – pirmā Latvijas pārstāve "Royal Concertgebouw Orchestra" sastāvā visā orķestra 130 gadu vēsturē.

"Dzīvojot ārzemēs, man ir neaprakstāma vēlme spēlet mājās. Tā ir ļoti stipra sajūta, visi to pazīst. Kaut vai pēc komandējuma, pēc atvaļinājuma, vienalga – atgriezties Mājās! "Concertgebouw" ir diezgan skaļš vārds. Man nemūžam, mācoties JVLMA, nebūtu ienācis prātā, ka tajā zālē kādu dienu varēšu spert kāju, kur nu vēl, sapņot, ka kādu dienu šajā orķestrī strādāšu. Tāpēc vēl jo vairāk gribas uz Latviju atvest kolēģus, nu jau draugus, kuri ir sirsnīgi un smaidīgi, un nemaz nekož. Man šķiet, ka mūsu studenti no kaut kā nepārtraukti baidās. Latvijā ir tik daudz talantu, bet trūkst motivācijas. Varbūt mēs ar savu Šūbertu vismaz kādam uzdzīsim milzu iedvesmu, kaut vienam! Un tas jau būs tā vērts!" tā altiste Santa Vižine.

Šeit, "Camerata RCO" pasaulē, valda kamermūzika – personiskāka un intīmāka nekā simfoniskā, tā atsedz katra mūziķa individualitāti un vienlaikus pieprasa neticami saliedētu saspēli. Šo mūziku mīlot, "Camerata RCO" dalībnieki sniedz ap 50 koncertiem sezonā, ar tiem papildinot savu gana noslogoto orķestra darba grafiku. "Mums patīk sajust ciešu saskari ar auditoriju," teic mūziķi. "Un enerģija, kas rodas šos priekšnesumu laikā, mūs iedvesmo visvairāk."

Laikraksts "Washington Post" atzīmē "Camerata RCO" koncertos baudāmo izsmalcinātību, ekspresivitāti un precīzi saliedēto ansambļa spēli nodēvējis kameransambļa izpildījumu par "sirsnīgi siltu un dzirkstošu".

Ansamblis ir ārkārtīgi pieprasīts: tam ir rezidences Nīderlandes pilsētās Spārndamā un Dordrehtā, arī festivālā "Amfiteatrof" Itālijas pilsētā Levanto, tā izpildīto mūziku regulāri ieraksta "Gutman Records" (šobrīd kolektīva diskogrāfijā ir 10 albumi). Vairākus skaņdarbus, kas sākotnēji sacerēti lielajiem orķestru sastāviem, kamersamblis spēlē īpašos pārlikumos savai mazajai "saimei".

Piemēram, 2014. gada septembrī klajā nāca albums ar Gustava Mālera Devītās simfonijas kamerversiju, kuru "Camerata RCO" izpildīja talantīgā spāņu diriģenta Gustavo Himeno vadībā. Rīgas koncertam ansamblis izvēlējies divus krāsām bagātus skaņdarbus – Antonīna Dvoržāka piecdaļīgo "Čehu svītu", kas daudziem klausītājiem būs atklājums, un romantisko Franča Šūberta Oktetu.

Biļetes uz koncertu 13. martā Lielajā ģildē var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!