Foto: Jānis Porietis
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē svētdien, 3. februārī, pulksten 15.00 orķestris "Sinfonia Concertante" koncertciklā "Meistari un mācekļi" būs tikšanās ar trompetistu, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) docentu, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra solistu un trompešu grupas koncertmeistaru Jāni Porieti, portālu "Delfi" informē JVLMA pārstāvji.

Kopā ar savu pedagogu koncertā uzstāsies arī viņa studenti – JVLMA maģistrants Jānis Ivuškāns (arī Liepājas Simfoniskā orķestra trompešu grupas koncertmeistara vietnieks, Melngaiļskolas bigbenda vadītājs), Havalda Balāžs (JVLMA maģistrants no Ungārijas) un bakalaura programmas studenti Matīss Smiltiņš, Klāvs Borozdins un Jānis Frīdenfelds.

Kā atzīst paši pūšaminstrumentu spēles lietpratēji, pamazām Latvijā mostas trompetes gars un tā īpaši iezīmējas kā solo instruments. Pieaug audzēkņu skaits mūzikas skolās, līdz ar to arī Latvijas Mūzikas akadēmijā pēdējos gados ir bijis lielāks studentu pieplūdums. To jaunie un atraktīvie mūziķi nolēmuši nosvinēt, piedāvājot klausītājiem bagātīgu trompetes repertuāru saspēlē ar kamerorķestri "Sinfonia Concertante" un diriģentu Gunti Kuzmu.

Koncerta dalībnieku virtuozitāti varēs novērtēt trīs baroka laika "pērlēs" – Georga Fīlipa Tēlemaņa Sonātē, Jāņa Kristītāja Jirži Nerudas Trompetes koncerta I daļā un Antonio Vivaldi Koncertā divām trompetēm – skaņdarbos, bez kuru apguves neviens Jāņa Porieša students nevar iziet meistarības apmācību. Līdzīgi kā ar "zelta" repertuāru, bez Aleksandra Arutjunjana mūzikas valodas apguves Porieša klasē par īsteni labu trompetistu nevar kļūt neviens. Šoreiz klausītājiem gan netiks piedāvāts populārais Koncerts, bet sapņainā un melanholiskā "Elēģija".

Koncerta programma iekļauta arī Alana Hovanesa "Svētā Gregora lūgšana" komponistes Marinas Vidmontes pārlikumā, Astora Pjacollas populārais "Oblivion" jeb "Aizmirstību" un Bairona Adamsa Koncerta trompetei un stīgu orķestrim fināls.

Ieeja koncertā bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!