Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Svinot latviešu komponista Zigmāra Liepiņa 70. dzimšanas dienu, VSIA "Latvijas Koncerti" aicina uz grandiozu koncertu Latvijas Nacionālajā operā šī gada 17. oktobrī.

Kā "Delfi" informē organizatori, jubilejas pasākumā skanēs skanēs Zigmāra Liepiņa "Vijolkoncerts", kura soliste būs spožā vijolniece Kristīne Balanas, svīta "Sarkanais mežs", kuras pamatā ir mūzika tāda paša nosaukuma daudzsēriju filmai, kā arī pirmatskaņojumu piedzīvos "Mesa 2020". Koncertā piedalīsies Latvijā un pasaulē atzīti mūziķi – ērģeļspēles zvaigzne Iveta Apkalna, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Baltijas valstīs vadošā gregorisko dziedājumu vokālā grupa "Schola Cantorum Riga", soprāni - Ilze Grēvele-Skaraine un Inga Šļubovska, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Pie diriģenta pults stāsies komponista dēls – Jānis Liepiņš.

Zigmars Liepiņš kā komponists spilgti sevi pieteica 70. gadu vidū, un pa šo laiku tapušas daudzveidīgas lietas. "Ir smeldzes pilnas melodijas un pielīpošas popdziesmas, ir balādes un pieskāriens tautasdziesmām, vīd asprātīgas parodijas, mūs valdzina ilgošanās un spēlēšanās motīvi, dzimuši vērienīgi dziesmu cikli un instrumentālas pērles, mēs pazīstam un mīlam Liepiņa operas, rokoperas un mūziklus, darbu sarakstā ir skaņurindas intīmam čukstam un monumentāli audekli dziesmusvētku horizontam," tā komponista daiļradi raksturo koncerta rīkotāji.

Zigmara Liepiņa 70. jubilejas koncerta programmā iekļauti trīs lieldarbi. Pirmais no tiem ir "Vijolkoncerts", kas veltīts komponista tēvam un pirmatskaņojumu piedzīvoja Paulas Šūmanes, LNSO un komponista dēla Jāņa Liepiņa interpretācijā pirms desmit gadiem. 17. oktobrī kopā ar LNSO un Jāni Liepiņu uz Operas skatuves kāps spožā un pasaulē pieprasītā Kristīne Balanas.

Otrais lieldarbs ir svīta "Sarkanais mežs", kuras mūzika veidota no populārajam seriālam ar tādu pašu nosaukumu komponētajiem motīviem. Šis skaņdarbs pirmatskaņojumu piedzīvoja Jāņa Liepiņa lasījumā piedzīvoja 2022. gada Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā.

Jubilejas koncerta kulminācija būs jaundarbs - grandiozā "Mesa 2020", kas tapusi Covid-19 izraisītās pandēmijas pirmajā posmā, kad komponists ar saviem tuvākajiem cilvēkiem evakuējās uz ģimenes piejūras namu Ģipkā un sajuta impulsu rakstīt sakrālu lieldarbu.

"Pasaulei tobrīd bija nepieciešama visa iespējamā zemes un augstāku spēku palīdzība, bet, savā mūzikā domādams par slimības izraisītās krīzes pārņemto cilvēci, komponists pat iztēloties nevarēja, ka mesas atskaņojuma gadā pasauli būs aptvērušas vēl lielākas šausmas. Mesas kanonisko tekstu šoreiz dzirdēsim latviešu valodā, un lieldarba izskaņā liktie trīs sakramentālie lūgšanas vārdi "Dodi mums mieru", pēc komponista ieceres, izskanēs dzidrā pieckārtīgā klusinājumā, jo tikai tā mēs varam sasniegt mūsu lūgšanu kodolu," vēsta organizatori.

Mesas atskaņojumam Jāņa Liepiņa vadībā izvēlēti pasaulē augstu novērtēti mākslinieki un kolektīvi - ērģeļspēles zvaigzne Iveta Apkalna, Valsts akadēmiskais koris "Latvija", apvienība "Schola Cantorum Rīga", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solistes Ilze Grēvele-Skaraine un Inga Šļubovska.

Zigmars Liepiņš dzimis 1952. gada 14. oktobrī Liepājā. Vinš ir latviešu komponists, taustiņinstrumentālists un uzņēmējs. Populārās mūzikas virsotnes sasniedza, spēlējot "Modo" un "Opus" sastāvos. Sarakstījis rokoperu "Lāčplēsis", kā arī operas "Parīzes Dievmātes katedrāle" un "No rozes un asinīm". Bijis Radio SWH līdzīpašnieks un vadītājs, no 2013. līdz 2019. gadam Liepiņs bija Latvijas Nacionālās operas valdes priekšsēdētājs.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!