Jau piekto reizi pēc kārtas Latvija ar savu stendu piedalīsies pasaulē lielākajā tradicionālās, folkmūzikas un tā dēvētās pasaules mūzikas (world-music) – gadatirgū "WOMEX", kas šogad notiks Kopenhāgenā - no 27. līdz 31.oktobrim, portālu "Delfi" informē Latvijas Mūzikas informācijas centra direktore Ināra Jakubone.

Šogad Latvijas stendā strādās postfolkloras grupas "Iļģi", dūdu un bungu grupas "Auļi", Valsts nemateriālā kultūras mantojuma aģentūras, Kultūras menedžmenta centra "Lauska", festivālu "Porta" un "Rīgas Ritmi", kā arī Latvijas Radio un LR 3 "Klasika" pārstāvji.

Latvijas Mūzikas informācijas centrs šogad sagatavojis jau piekto CD "Native Music/ Traditional/ Folk/ World-music/Latvia", kura koncepcijas autore ir etnomuzikoloģe Gita Lancere, un kurā šogad iekļauti "Iļģu", "Auļu", "Skyforger", "Saucēju", "Laiksnes", "Baobaba", Laimas Jansones un "Pūces etnogrāfiskā orķestra" ieraksti.

Gadatirgū pagājušajā gadā piedalījās 2700 delegātu no 92 pasaules valstīm, tai skaitā ap 970 koncertaģenti un festivālu rīkotāji, 760 ierakstu kompānijas un izdevniecības, 400 žurnālisti. Notika vairāk nekā 30 konferenču sesijas un meistarklases, pussimts prezentācijas koncertu jeb showcase.

Līdzdalību "WOMEX" kā ļoti nozīmīgu un būtisku vērtē Latvijas stendā strādājošie, piemēram, kultūras menedžmenta centra "Lauska" projektu vadītājs Juris Zalāns: "Mūsu pirmais 'WOMEX' kontrakts' bija ar 'ARC Music' par CD "Sviests" izdošanu starptautiskajam tirgum ar nosaukumu "The Best of Latvian Folk Music" un anotācijām četrās valodās. Pērn tieši 'WOMEX' laikā "Lauska" tika uzaicināta piedalīties vērienīgajā Flensburgas festivālā ar savu stendu, kur ne tikai varējām tirgot savus diskus, bet arī sniegt informāciju par Latvijas tautas mūziku un grupām. Nekavējāmies 'WOMEX' laikā šim festivālam ieteikt latviešu grupas, piemēram, 'Patinu', 'Auļus'. Vēl 'WOMEX' laikā esam panākuši vienošanos ar vienu no pasaulē lielākajām world-music izdevniecībām 'Westpark', kas 'Auļu' jauno disku 'Etnotrans' izplatīs Vācijā un citās pasaules valstīs. Kopumā par 'WOMEX' noteikti jāsaka, ka tie rezultāti ir tikai, ja tur piedalās regulāri."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!