Foto: Publicitātes attēli
Ar krāšņu koncertu Lielajā ģildē 2011. gada 6. janvārī tiks svinēta Latvijas Radio 3 – "Klasika" 15. dzimšanas diena, portālu "Delfi" informē Latvijas Radio pārstāvji.

Jubilejas koncerts iecerēts tēmu lokā "mākslinieks – teātris – dzīve – mīlestība" un atspulgi tam rasti Alfrēda Šnitkes, Džakomo Pučīni, Romualda Kalsona, Romualda Grīnblata, Eriha Volfganga Korngolda, Riharda Štrausa un Hektora Berlioza mūzikā. Daudzi skaņdarbi Latvijā izskanēs pirmoreiz, arī 19. gadsimta franču komponista Hektora Berlioza savdabīgais mākslinieka manifests – liriska monodrāma teicējam, solistiem, korim un orķestrim "Lelio jeb atgriešanās dzīvē".

Šajā darbā komponists zīmē arī savas pārdzīvojumu un kaislību pilnās dzīves motīvus. Ja slaveno un bieži atskaņoto "Fantastisko simfoniju" pamudināja rakstīt īru aktrises Harietas Smitsones cirstās brūces komponista sirdī, tad koncertzāļu retumu "Lelio" iedvesmoja jauna pianiste Kamilla Moka, kas 1830. gadā bija apsolījusi laulāties ar komponistu. Diemžēl arī šajās attiecībās drīz nācās vilties, jo gadu vēlāk Berliozs saņēma vēsti no Kamillas mātes par iecerētās precībām ar slaveno franču klaviermeistaru Kamillu Plejēlu. Berliozs bija gatavs nogalināt visus vainīgos, tomēr par laimi viņa plāns piedzīvoja fiasko. "Lelio" radās Mokas jaunkundzes un Berlioza mīlas rītausmā, iezīmējot finālu attiecībām ar Harietu un jaundzimušo mīlu pret Kamillu.

Gan "Fantastiskā simfonija", gan "Lelio" ir savstarpēji saistīti darbi. Apliecinājums tam ir arī koncerts 1832. gada 9. decembrī Parīzes Konservatorijas zālē, kurā abi opusi tika atskaņoti viens aiz otra, parādot ceļu no izmisuma pie cerības. Arī "Klasikas" jubilejas koncertā un tiešraidē skatītāji un klausītāji varēs novērtēt gan daļu no "Fantastiskās simfonijas", gan visu skaņdarbu "Lelio".

Koncertā piedalīsies solisti Inese Galante, Krišjānis Norvelis un Finnurs Bjarnasons (Īslande, Anglija), aktieris Arturs Skrastiņš un klavesīniste Ieva Saliete, koris "Kamēr…", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģenti Ainārs Rubiķis un Māris Sirmais. Koncerta režisore ir Indra Roga, bet scenogrāfs – Mārtiņš Vilkārsis.

Gadu gaitā "Klasika" ir kļuvusi par uzticamu draugu un ceļabiedru daudziem klausītājiem, dodot iespēju baudīt populāru klasisko mūziku un atklāt jaunus apvāršņus laikmetīgos skaņurakstos, veldzēties tautas mūzikas pirmavotos un iepazīt latviešu mūzikas bagātību krātuves, kā arī viesoties koncertzālēs un opernamos Latvijā un pasaulē.

Koncerta sākums plkst. 19:00, un koncertu tiešraidē varēs noklausīties Latvijas Radio 3 "Klasika" programmā.

Biļetes uz koncertu nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs vai internetā www.bilesuparadize.lv .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!