Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 3.aprīlī, pulksten 22 ar koncertu "ReTV" un retv.lv Latvijas Radio bigbends kopā ar vokālisti Aiju Vītoliņu un sitaminstrumentālistu Andri Buiķi atklās jau trešo koncertsērijas "Prožektoru gaismā" sezonu ar koncertprogrammu "Sajust grūvu".

"Sajust grūvu" ir Andra Buiķa īpaši veidota koncertprogramma Latvijas Radio bigbendam un vokālistei Aijai Vītoliņai. Projekts tiek raksturots kā harmonijām bagāts, eksperimentāls un tehniski izaicinošs, īpaši bigbendam, tomēr neatkāpjas no klasiskajām džeza un ritmiskās mūzikas vērtībām.

"Katram komponistam ir savs rokraksts kompozīciju veidošanā – Andrim tās noteikti ir izteikta ritmiskas un "grūvīgas" melodijas, kas it kā piesietas noteiktam mūzikas posmam (bieži vien tie ir 1980.gadi), bet nepauž nostaļģiju. Bieži vien viņš savās kompozīcijās atspoguļo tādas tendences par kurām citi mūziķi runā un pamana tikai vēlāk," raksta koncerta organizatori no VSIA "Latvijas Koncerti".

Andris, raksturojot savus oriģināldarbus, gandrīz vienmēr izmanto terminu "grūvs" jeb groove angļu valodā. Grūvs ir tā ritmiskā un melodiskā dzinējspēka izjūta, ārkārtīgi iedarbīgs mūzikas izteiksmes elements, kas iedarbojas arī ķermeniski, liekot sist kāju vai kustēties līdzi mūzikas pulsācijai. Kā mūzikas netveramajam elementam, šajā koncertprogrammā tam tiks pievērsta īpaša uzmanība. Kompozīcijās izmantoti latviešu dzejnieku vārdi - Normunda Beļska, Agneses Rutkēvičas un Jāņa Damrozes.

Koncerta pirmo daļu Latvijas Radio bigbends ir veltījis nesen kā aizsaulē aizgājušajai džeza leģendai Čikam Korea (Chick Corea), atskaņojot un interpretējot tādus slavenus skaņdarbus kā "Spain", "La Fiesta", "Got a Match" un citus.

Šī ir jau 3. Latvijas Radio bigbenda koncertsērijas "Prožektoru gaismā" sezona. Pandēmijas ieviesto ierobežojumu dēļ, tā norisinās bez skatītāju klātbūtnes. Koncerta ieraksts noticis sadarbībā ar "Atta Centre", kas ir lielākais konferenču centrs Baltijas valstīs un ļauj īstenot arī jebkāda formāta multimediālus kultūras pasākumus. Vēl šogad "Prožektoru gaismā" ietvaros izskanēs koncerti kopā ar vokālistu un ģitāristu Chris Noah, vokālistiem Kristīni Prauliņu un Daumantu Kalniņu.

Koncertu varēs skatīties ReTV un retv.lv 3. aprīlī pulksten 22, kā arī 4. aprīlī pulksten 12.30.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!