Foto: Publicitātes foto

20. aprīlī, pulksten 19 diriģents Kaspars Putniņš un Latvijas Radio koris aicina uz koncertu "Debesu atbalsis" Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls". Koncertā piedalīsies arī sitaminstrumentālisti Ivo Krūskops un Virdžīnija Laube, portālu "Delfi" informē koncerta rīkotāji.

Programmā "Debesu atbalsis" iekļauti japāņu komponistu Toru Takemicu un Tosio Hosokavas un ķīniešu komponista Guo Veņdzjina, kā arī vācu komponistu Johannesa Brāmsa un Roberta Šūmaņa un latviešu komponistes Rutas Paideres kordarbi.

Vendzjiņa un Hosokavas skaņdarbi komponēti korim un sitaminstrumentiem. Japāņu 20.gadsimta klasiķa Takemicu "Vēja zirgs" ir hrestomātisks, izvērsts 20.gadsimta otrās puses kordarbs, tā saturs saistīts ar Tibetas budistu uzskatos tik svarīgo vēja zirgu kā cilvēka dvēseles simbolu. Cits būtisks budisma simbols ir lotoss. Hosokava savā skaņdarbā "Lotoss", kurā izmanto Heines dzeju, godina Robertu Šūmani. Caur Hosokavas opusu veidojas šīs programmas sasaiste ar Rietumeiropas klasiķiem. Šūmaņa un Brāmsa daiļradi šajā koncertā pārstāvēs miniatūras sieviešu balsīm. Latviešu komponistes R. Paideres, kura strādā Hamburgas Mūzikas akadēmijā, kompozīciju "Verso l'alto" ("Augšup"), kas kopējai idejai piestāv jau ar savu nosaukumu vien, dzirdēsim jaunā redakcijā.

"Jau sen vēlējos rīkot Radio kora koncertu izstāžu zālē "Arsenāls". Man ārkārtīgi patīk šī zāle – tur ir īpaša skaņa ar ilgu reverberāciju. Turklāt šī baltā, tukšā telpa saskan ar Austrumu ideju par dievišķo. Tukšums kā absolūta pēdējā realitāte. Prieks, ka beidzot izdevās saskaņot kora plānus ar muzeja plāniem – nedēļu pēc "Purvīša balvas 2013" pretendentu izstādes noslēguma mūsu rīcībā būs "Arsenāla" baltais, skanīgais tukšums," norāda Latvijas Radio kora diriģents un koncerta idejas autors Kaspars Putniņš.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā, kā arī koncerta norises vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!