Dzintaru koncertzāle Jūrmalā un Latvijas Radio koris aicina uz pirmā "Ziemassvētku festivāla” noslēguma koncertu “Pareizticīgo Ziemassvētki”, kas notiks 7. janvārī plkst. 19.30, portālu „Delfi” informēja Dzintaru koncertzāles sabiedrisko attiecību vadītājs Martiņš Pučka.

Programmu, kas aptver krievu sakrālo kormūziku no 18. gadsimta līdz mūsdienām, veidojis un diriģēs izcilais krievu komponists un diriģents Sergejs Jekimovs, apliecinot šīs mūzikas tradīcijas dzīvotspēju un garīgo skaistumu.

Sergejs Jekimovs par gatavošanos koncerta programmai stāsta: ''Man bija liels kārdinājums iekļaut tajā galvenokārt pasaulē pazīstamās krievu kora mūzikas pērles, tomēr es izvēlējos prasīgajai latviešu publikai piedāvāt mazāk pazīstamu komponistu skaņdarbus, kuru kormūzikas daiļrade ieņem nozīmīgu vietu krievu koru repertuārā. Mani iepriecina arī tas, ka Latvijas Radio kora repertuārā jau ir bijuši vairāki šīs programmas skaņdarbi, tomēr daudzas kompozīcijas koris izpildīs pirmo reizi."

Koncertā skanēs dažādu komponistu skaņdarbi. Trīs izcilā krievu komponista Georgija Sviridova sacerētie dziedājumi: ''Svētā mīla'', kas rakstīta pēc A. Tolstoja drāmas motīviem, un divi garīgie sacerējumi no viņa pēdējā kormūzikas opusa "'Dziedājumi un lūgšanas".

„Komponista Aleksandra Knaifeļa skaņdarbam ''Lūgšana Svētajam Garam'', ko varēs dzirdēt koncertā, piemīt garīgums, dziļums un meditatīvs raksturs. Šis 30 minūšu garais skaņdarbs 28 balsīgam sieviešu korim spilgti raksturo komponista kora stilu un ļauj mums iegrimt askētiskas, bet tajā pašā laikā dziļas, siltas un patiesas lūgšanas atmosfērā," raksta koncerta programmas veidotāji.

Jaunais Pēterburgas komponists Aleksejs Plešaks nav tik pazīstams kā viņa vecākais brāļi Sergejs un abu tēvs - komponists Viktors Plešaks, bet viņa cikls ''Desmit garīgie dziedājumi'' ir uzskatāms par brīnišķīgu krievu garīgās mūzikas tradīciju turpinājumu.

Baltkrievu komponistes un diriģentes Irīnas Deņisovas mūzika skan daudzu valstu pareizticīgajās baznīcās un izceļas ar meistarīgu balsu lietojumu, harmoniskās valodas skaidrību un vienkāršību, kā arī mūzikas auduma un balsvedības izsmalcinātību. Skaņdarbs "Ķerubu dziesma" viņas harmonizācijā šajā koncertā ir spilgts piemērs rūpīgam darbam ar pamatmateriālu individuālā gaismā, neatkāpjoties no krievu mūzikas tradīcijām.

Viens no programmas galvenajiem akcentiem ir Rodiona Ščedrina Tēvreize no liturģijas ''Apzīmogotais eņģelis''. Spilgts, īpatnējs, dažkārt disonējošs komponista muzikālais rokraksts mijiedarbojas ar Tēvreizes tekstu, kas ir šī opusa pamatā.

Koncerta noslēgumā klausītājus sagaida divi pārsteigumi - viena pazīstama krievu tautas dziesma netradicionālā apdarē un vēl viens Pēterburgas komponista skaņdarbs, kurš pērnā gadsimta 70. gados iekļāvās daudzu Padomju Savienības koru kolektīvos.

Koncerta diriģents Sergejs Jekimovs ir komponists. pasniedzējs, kordiriģēšanas nodaļas un sieviešu kora mākslinieciskais vadītājs Nikolaja Rimska-Korsakova mūzikas koledžā. Sergeja Jekimova komponista daiļrade galvenokārt ir vokāli instrumentālā garīgā mūzika, kora cikli, mūzika izrādēm, bērnu dziesmas, krievu tautasdziesmu apdares un romances. Viņa mūzika atskaņota gan Krievijā, ārzemēs starptautiskos konkursos un festivālos. Koncerta programmā iekļauti arī vairāki paša Sergeja Jekimova radītie skaņdarbi.

Jau ziņots, ka no 16. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisinājās pirmais "Ziemassvētku festivāls", kura desmit koncertos uzstājās izcili Latvijas un ārzemju mākslinieki - maestro Raimonds Pauls, Latvijas Radio bigbends, Ksenija Sidorova, Raimonds Ozols ar stīgu kvartetu, Rīgas Doma zēnu koris, kontrabasists Gunārs Upatnieks, balsu virtuozi Latvijas Radio koris, dziedātājs Ralfs Eilands, Nacionālo bruņoto spēku orķestris, čellists Valters Pūce, zvanu ansamblis „Primus", dziedātāja Annija Putniņa un „Sinfonietta Riga" stīgu grupu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!