Foto: Andreas Sommer

No 13. līdz 16. februārim Latvijas Radio koris un diriģents Kaspars Putniņš dosies uz ASV, lai ar kora operu "NeoArctic" uzstātos prestižajā Kenedija centrā (The Kennedy Center), portālu "Delfi" informē kora pārstāve Indra Vilipsone.

Kora opera "NeoArctic" pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un kopš tā brīža iespaidīgā muzikālā perfomance izrādīta arī uz Dānijas, Norvēģijas, Beļģijas, Nīderlandes un Francijas skatuvēm. Pērnā gada maijā Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros kora opera ''Neo Arctic'' tika izrādīta prestižajā mākslas un kultūras centrā "Southbank Centre" Londonā.

Iestudējums ir dāņu producentu apvienības "Hotel pro Forma" un Latvijas Radio kora kopdarbs. Tajā skan komponista Krista Auznieka un Endija Stota (Andy Stott) mūzika. Iestudējumu veidojusi dāņu režisore Kirstena Dēlholma.

Kora opera "NeoArctic" ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz zemes ekosistēmām. Kora operas "NeoArctic" galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par "dabas spēku", kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Izrādes skaņu pasauli veidojuši divi jauni, ļoti atšķirīgi un talantīgi komponisti – britu komponists Endijs Stots un Lielās Mūzikas balvas 2017 laureāts, komponists Krists Auznieks.Savukārt divpadsmit Latvijas Radio kora dziedātāji, iedzīvinot katrs savu lomu mūzikas polifoniskajā audeklā, un atrodot īsto vietu starp elektroniskā skaņu celiņa faktūrām un ritmiem, veido poētisku stāstu divpadsmit ainās, divpadsmit performatīvās dziesmās.

Kā akcentē iestudējuma pirmatskaņojuma diriģents Kaspars Putniņš, "komponists Krists Auznieks iemieso sevī gandrīz visus mūzikas žanrus, viņa muzikālā pieredze ietver sevī gandrīz visu to spektru, ko mēs varam iedomāties. Viņa mūzikas valoda ir nobriedusi, ar ārkartīgi spēcīgu raksturu, skaidru identitāti."

Turpretī tehno mūzikas novators un kritiķu lolotais eksperimentālā tehno producents Endijs Stots skaņu gleznā ienes tehno mūzikas savdabīgo dvesmu.

Dāņu producentu apvienības "Hotel pro Forma" režisores Kirstenas Dēlholmas (Kirsten Dehlholm) teātra valoda ir ārkārtīgi spilgta, kontrastaina un moderna, vizuāli svaiga un neparasta. Režisore skaidro: "Šīs performances jēga ir parādīt laikmetu, kurā mēs dzīvojam tagad, kad cilvēki ir iespaidojuši planētu tik ļoti, ka mēs vairs nevaram atgriezties. Beigas ir grūti paredzēt , bet pirms mēs nonāksim līdz pasaules galam, mums vajag pievērst uzmanību šobrīd notiekošajam."

Latvijas Radio kora kopdarbs ar dāņu instalāciju un performanču teātri "Hotel Pro forma" un režisori Kirstenu Dēlhomu desmit gadu laikā vainagojies trīs multimediālās kora operās. Pēc pirmā kopdarba "Operācija: Orfejs'' (2007) panākumiem tika veidotas izrādes "War Sum Up" ("Kara daba" 2011) un "NeoArctic" (2016).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!