Foto: DELFI
Latvijas Radio koris un kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Sigvarda Kļavas 18. un 19. maijā vadībā koncertēs Viļakā, Viļānos un Rēzeknē, atskaņojot programmu "Litānija" ar Ērika Ešenvalda, Jēkaba Nīmaņa, Valta Pūces un Ģirta Biša mūziku, portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Šai koncertprogrammai, kas pagājušajā gadā tika pirmatskaņota jaunās mūzikas festivālā "Arēna", ir īpaša vēsture. Viss aizsāusies 2008. gadā, kad Sigvards Kļava ar režisoru Uģi Brikmani devās ekspedīcijā uz katoļu dziedājumu centriem Kurzemē, Latgalē, Zemgalē un Vidzemē, kur pabija lielākos un mazākos dievnamos un kopā ar tā dēvēto maija dziedājumu pratējiem piestāja pie jauniem un gadsimtus veciem krustiem. Saklausīja gan kopdziedāšanas vienojošo spēku, gan ļoti personiskus stāstus viena cilvēka sarunā ar Visaugstāko.

Koncerta programma, kas tapusi, iedvesmojoties no ekspedīcijas laikā veiktajiem ierakstiem, izskanēs 18. maijā plkst. 18:00 Viļakas Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā un 19. maijā plkst. 12:00 Viļānu Sv. Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcā un plkst. 19:00 Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē, ietērpta četru komponistu radītos opusos – Ērika Ešenvalda "Debess litānija", Jēkaba Nīmaņa "Uzklausi, Māte", Valta Pūces "Sajūta. Sirds. Debesis" un Ģirta Biša "Rītausmai degošie vārdi", kuru partitūrās savīsies katoļu dziedājumi no visas Latvijas.

"Ekspedīcija deva nepieredzētus impulsus, kas uzlādē vēl šodien," stāsta kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Sigvards Kļava, piebilstot, ka no iecerētā iznācis pilnīgi kas cits, kas neatgriezeniski mainījis paša vērtību skalu.

"Atradām negaidītu virsvērtību – nevis dziesmas, bet Dziedājumus ar lielo burtu. Sastapām dziedošus cilvēkus, kuri atklāja dziedāšanas fenomenu pavisam citā veidā. Atceroties un klausoties ierakstus, joprojām atmiņā nāk neskaitāmi aizkustinoši brīži, kurus piedzīvojām brauciena laikā. Līdz šim nebiju aizdomājies, ka vienu un to pašu dziesmu cilvēki ar dažādiem dzīvesstāstiem izdzied pilnībā atšķirīgi, ar to dziedāšanas pieredzi, kāda viņiem bijusi pirms tam. Sapratām, ka paralēli tradicionālajai latviešu dziedāšanai un koru kultūrai pastāv vēl viens ārkārtīgi spēcīgs kultūras slānis, uz kā mēs visi turamies. Tas ir kas vairāk – te starp rindām skan dzīves stāsta emocionāls vēstījums, kas to dara atšķirīgu. Šis vēstījums un unikālais brīdis ir neatkārtojams brīnums," stāsta diriģents.

Koncerta klausītājiem būs iespēja redzēt Uģa Brikmaņa, Sigvarda Kļavas un Mārtiņa Brauna veidoto 20 minūšu videostāstu, vedot klausītājus pa ekspedīcijas ceļiem un parādot plašo katoļu dziedājumu skanējuma spektru to pirmavotā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!