Latvijas Radio koris 5.augustā kopā ar pasaulslaveno diriģentu Heincu Holligeru un "Ensemble Contrechamps" koncertēs prestižajā Zalcburgas festivālā Austrijā, savukārt 2.augustā Itālijas pilsētā Turīnā koru festivālā "Europa Cantat" paraugdemonstrējumos un meistarklasē prezentēs kora mūzikas novitātes, portālu "Delfi" informēja kora pārstāvji.

Zalcburgā Radio koris uzstāsies koncertā, kurā Heinca Holligera vadībā kopā ar "Ensemble Contrechamps" un flautistu Fēliksu Rengli (Felix Renggli) atskaņos Heinca Holligera apjomīgo "Skardanelli ciklu" (Scardanelli-Zyklus) jauktam korim, flautai, kamerorķestrim un ierakstam.

Heincs Holligers ir pasaulē plaši pazīstams obojas virtuozs, komponists un diriģents. Ar Latvijas Radio kori sadarbojies jau vairākkārt, tostarp atskaņojot fragmentus no "Skardanelli cikla". Zalcburgas festivālā teju divas stundas garais opuss tiks atskaņots pilnā garumā paša autora vadībā, šim nolūkam Holligers uzaicinājis tieši Latvijas Radio kori. Pasaulslavenais diriģents augstu vērtē kora skaņu un tehnisko virtuozitāti, kas ir izšķirīga, it īpaši Holligera mūzikas atskaņojumos.

Zalcburgas festivālu uzskata par vērienīgāko un muzikāli krāšņāko Eiropas vasaras notikumu ar pasaules ievērojamāko mūziķu dalību, tāpēc Latvijas Radio korim ir liels gods pārstāvēt Latviju. Šogad vairākos koncertos uzstāsies arī dziedātāja Elīna Garanča, savukārt režisors Alvis Hermanis aicināts iestudēt Bernda Aloiza Cimmermaņa operu "Zaldāti", vēsta kora preses pārstāve Elīna Karaseva.

Īsi pirms dalības Zalcburgas festivālā Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava "Europa Cantat" festivālā, kas šogad tiek rīkots Turīnā, kā Eiropas profesionālo koru apvienības Tenso pārstāvis paraugdemonstrējumos un meistarklasēs iepazīstinās ar novitātēm kora mūzikas laukā, atskaņojot latviešu komponistu Ērika Ešenvalda un Pētera Vaska, kā arī zviedra Andersa Hillborga, norvēģa Lases Tūresena un igauņa Toivo Tuleva darbus.

"Europa Cantat" ir lielākā kora organizācija Eiropā, tajā no vairāk nekā 50 valstīm iesaistīti 2,5 miljoni dziedātāju. Organizācija kalpo par sadarbības platformu kordiriģentiem, koriem, dziedātājiem, komponistiem un menedžeriem; reizi trijos gados asociācija rīko vērienīgu festivālu ar plašu koncertu un meistarklašu programmu.

Kā vēsta kora preses pārstāve, visas ar Latvijas Radio kora komandējumu saistītās izmaksas sedz koncertu rīkotāji Austrijā un Itālijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!