Rīgas Sv. Jāņa baznīcā 26. novembrī plkst. 19.00 Latvijas Radio koris un orķestris "Rīga" aicina uz koncertu "Sakrālie dziedājumi. Stravinskis Venēcijā", portālu "Delfi" informē kora pārstāvji.

Turpinot savu tradicionālo pieskaršanos sakrālajiem dziedājumiem, arī šoreiz Latvijas Radio koris vienā no šīssezonas noslēdzošajiem koncertiem Rīgā aicina iepazīties ar jaunu sakrālo dziedājumu rakursu. Nozīmīgās muzikālās un garīgās vērtības iegūs veidolu Igora Stravinska, Klaudio Monteverdi un Džovanni Gabrieli darbos.

Koncertprogrammā iekļautie skaņdarbi klausītājiem atklās venēciešu garu. Pilsētu, kas ir vitāla, krāšņa, dzīvesprieka pilna, bet arī noslēpumaina – kā Sv. Marka katedrāles krēslainās, zeltā mirdzošās dzīles, salīdzina koncerta veidotāji. Viens no trim koncertā pārstāvētajiem komponistiem Igors Stravinskis bijis viens no Venēcijas kaismīgākajiem pielūdzējiem. Tagad ģeniālais komponists un viņa mīļotā pilsēta ir nešķirami uz mūžiem, Stravinskis atdusas Venēcijas Sanmikeles kapsētā. Viņa "Mesa" korim un pūšaminstrumentiem, kas koncertā tiks atskaņota Latvijas Radio kora un orķestra "Rīga" sastāvā, savā garā un skanējumā ir ļoti tuva mūžam jauneklīgajai Klaudio Monteverdi un Džovanni Gabrieli mūzikai, kas 16. un 17. gadsimta mijā rakstīta īpaši Venēcijas Svētā Marka katedrālei.

Īpaši zīmīgs notikums būs Latvijā maz iepazītais, bet pasaule labi zināmais Klaudio Monteverdi pirms nu jau 406 gadiem komponētais apjomīgais cikls "Vesperes Svētajai Jaunavai Marijai", kas ir ambiciozākais sakrālās mūzikas opuss pirms Johana Sebastiāna Baha pasijām. Darbs komponēts desmitbalsīgam korim, solistiem un orķestrim. Koncerta programmā skanēs liela daļa vesperu fragmentu.

Biļetes uz koncertu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!