Foto: Publicitātes foto

Rudens kamermūzikas festivāla programmā 7. un 8. oktobrī sadarbībā ar mākslas centru "Zuzeum" notiks koncertizstāde - "Samtaini zaļš".

Kā vēsta organizatori: "Mirklīgas, skaņu krāsās pierakstītas gleznas te mīsies ar jau audeklā zīmētiem ritmiem, Jāņa Ivanova vokālā lirika saspēlēsies ar Imanta Zemzara klavierminiatūrām, bet Latvijas Radio kora balsis – ar pianista Reiņa Zariņa vārdos netveramo skārumu. Rudens ainavu pēc Jāņa Ivanova atstātajiem skaņu /krāsu metiem bagātinās gaismu māksliniece Jūlija Bondarenko." Koncerta mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Sigvards Kļava.

"Līdz ar pirmajiem bagātīgi lietajiem krāsu triepieniem koku lapotnēs, vasaras virpuļojošo kaisli pieklusina rudenīgie gubu mākoņi un miglas plīvuri. Debesu krustcelēs elēģiski sakliedzas gājputni un, spārniem švīkstot, dzied savu rudens dziesmu dzimtenes ainavai vasaras norietā. Te minēti vien daži komponista Jāņa Ivanova rudens noskaņu vērojumi, kas skaņās saaudušies viņa vokalīzēs – kora miniatūrās bez teksta. Kā lakoniskas vīzijas tās katra izzīmē atšķirīgu noskaņu un virknējas līdzās mākslas centrā "Zuzeum" skatāmajiem mākslas darbiem. Tieši šādas noskaņas vadījušas koncerta idejas autorus – diriģentu Sigvardu Kļavu un pianistu Reini Zariņu," raksta koncerta rīkotāji.

"Mani ļoti uzrunā tāda mūzika, kas ar ārēji vienkāršiem līdzekļiem spēj pastāstīt dziļu pārdzīvojumu," saka Sigvards Kļava. "Šī mūzika katrreiz, kad tai pieskaries atver iespējas saredzēt ko jaunu, arī pavisam smalkās miniatūras.... Tā ir Lielas Mākslas zīme, ka tu vienā skaidrā skaņu gleznā ieraugi cilvēciskas un eksistenciālas vērtības."

Biļetes uz 7. un 8. oktobra koncertiem var iegādāties mākslas centra "Zuzeum" biļešu kasē. Koncerta apmeklētājiem būs jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai Covid-19 izslimošanas sertifikāts, kā arī personu apliecinošs dokuments. Koncerta sākums pulksten 19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!