Foto: Publicitātes foto

Nedēļas nogalē, 24. un 25. augustā, Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava piedalīsies vienā no ievērojamākajiem Ziemeļeiropas mūzikas forumiem – Baltijas jūras festivālā, portālu "Delfi" informē kora pārstāve Indra Vilipsone.

Stokholmas Oriona teātrī savus pasaules ceļus turpinās unikāls muzikāls projekts – dāņu producentu apvienības "Hotel pro Forma" un Latvijas Radio kora kopdarbs – kora opera "NeoArctic" ar komponistu Krista Auznieka un Endija Stota (Andy Stott) mūziku, Kirstenas Dēlholmas (Kirsten Dehlholm) režijā.

Baltijas jūras festivāls ir spilgts Baltijas jūras valstu mākslinieciskās sadarbības piemērs un viens no nozīmīgākajiem Ziemeļeiropas vasaras mūzikas dzīves notikumiem. Festivāls dibināts 2003. gadā, kad, pieminot desmitgadi kopš Berlīnes mūra krišanas, toreizējā Bervaldhalles direktora un pasaulslaveno diriģentu Esa Peka Salonena un Valērija Gergijeva prātos dzima festivāla ideja.

Kora opera "NeoArctic" pasaules pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 26. augustā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī un kopš tā brīža iespaidīgā muzikālā perfomance izrādīta uz Dānijas, Norvēģijas, Beļģijas, Nīderlandes un Francijas skatuvēm. Pērnā gada maijā Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros kora opera ''Neo Arctic'' tika izrādīta prestižajā mākslas un kultūras centrā Southbank Centre Londonā. Savukārt 2019. gadā ''NeoArctic'' ASV pirmizrādes notika prestižajā Kenedija Centrā (The Kennedy Center) Vašingtonā.

Kora opera "NeoArctic" ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz zemes ekosistēmām. Kora operas "NeoArctic" galvenā tēma ir procesu, struktūru un formas savstarpējā saspēle. Cilvēki ir kļuvuši par "dabas spēku", kas izraisa straujas, iepriekš nemaz neparedzētas izmaiņas uz to apdzīvotās Zemes.

Izrādes skaņu pasauli veidojuši divi jauni, ļoti atšķirīgi un talantīgi komponisti – britu komponists Endijs Stots un komponists Krists Auznieks.

Savukārt 12 Latvijas Radio kora dziedātāji, iedzīvinot katrs savu lomu mūzikas polifoniskajā audeklā, veido poētisku stāstu 12 performatīvās dziesmās.

Dāņu producentu apvienības "Hotel pro Forma" režisores Kirstenaa Dēlholmaa (Kirsten Dehlholm) skaidro: "Šīs performances jēga ir parādīt laikmetu, kurā mēs dzīvojam tagad, kad cilvēki ir iespaidojuši planētu tik ļoti, ka mēs vairs nevaram atgriezties. Beigas ir grūti paredzēt, bet pirms mēs nonāksim līdz pasaules galam, mums vajag pievērst uzmanību šobrīd notiekošajam."

Latvijas Radio kora kopdarbs ar dāņu instalāciju un performanču teātri "Hotel Pro forma" un režisori Kirstenu Dēlhomu vainagojies trīs multimediālās kora operās. Pēc pirmā kopdarba "Operācija: Orfejs'' (2007) panākumiem tika veidotas izrādes "War Sum Up" ("Kara daba" 2011) un "NeoArctic" (2016).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!