Foto: Reuters/Scanpix

Tiesnesis, kurš pārskata rokgrupas "Led Zeppelin" lietu par dziesmas "Stairway to Heaven" autortiesībām, noraidījis grupas prasību atlīdzināt 800 000 dolāru (721 000 eiro) lielos tiesu izdevumus.

Lai arī roka leģendas netika atzītas par vainīgām grupas "Spirit" dziesmas "Taurus" plaģiātismā, tiesnesis R.Gerijs Klozners atzina, ka lieta nav tik vienkārša.

Kā norādīja tiesnesis, nav pietiekamu pierādījumu, ka grupas "Spirit" ģitārista Rendija Volfa matojuma pārzinātājiem "bijuši negodīgi motīvi". Tāpēc tika izlemts, ka viņiem nenāksies maksāt par "Led Zeppelin" tiesu izdevumiem.

Volfa mantojuma pārzinātāji apgalvoja, ka "Led Zeppelin" dalībnieki Džimijs Peidžs un Roberts Plānts 1971. gada dziesmas "Stairway to Heaven" ievada akordus esot aizguvuši no "Spirit" instrumentālā skaņdarba "Taurus", kas klajā tika laists trīs gadus agrāk.

Taču zvērinātie uzskatīja, ka "Taurus" "nebija izteikti līdzīgs" dziesmas "Stairway to Heaven" ievadam.

Peidžs, Plānts un viņu ierakstu uzņēmums "Warner/Chappell" pēc pasludinātā lēmuma centās atgūt 793 000 dolāru, norādot, ka apdrošināšanas uzņēmums nesegs tiesas izmaksas par tik senu autortiesības lietu.

Viņu advokāti apgalvoja, ka šī lieta bijusi mēģinājums "izspiest naudu" no grupas.

Tiesnesis atzina, ka "Led Zeppelin" prāvā uzvarējusi un tai ir pamatotas tiesības uz kompensāciju, taču galīgais lēmums bija jāpieņem viņam, un Klozners izšķīrās lemt par labu 1997. gadā mirušā Volfa mantojuma pārzinātājiem.

Volfa matojuma pārzinātāju advokāts Frensiss Malofijs solījis pārsūdzēt arī sākotnējo tiesas lēmumu.

Intervijā žurnālam "Rolling Stone" viņš pauda pārliecību, ka "apelācija būs veiksmīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!