Foto: Jens Gerber
"Gewandhausorchester" ir viens no vecākajiem un izcilākajiem orķestriem pasaulē – tas dibināts 1743. gadā, kopā sanākot 16 mūzikas cienītājiem gan no muižnieku, gan vienkāršo strādnieku kārtas un radot koncertu sabiedrību ar nosaukumu "Das Große Concert". 1781. gadā līdz ar pārcelšanos uz pilsētas tekstilizstrādājumu tirdzniecības namu orķestris ieguva jaunu nosaukumu – "Gewandhaus", kas tulkojumā no vācu valodas arī nozīmē tekstilizstrādājumu jeb apģērbu māju.

Gadu gaitā orķestra mūzikas direktora un galvenā diriģenta amatu ieņēmuši vairāki pasaulē zināmi mākslinieki, to skaitā arī Johans Ādams Hillers, Fēlikss Mendelszons, Arturs Nikišs un Kurts Mazurs. Viens no veiksmīgākajiem šajā amatā bijis Rikardo Čeili, kurš orķestri vadījis no 2005. līdz 2016. gadam, taču pavisam nesen – 2017./2018. gada sezonā viņa vietā stājies izcilais latviešu diriģents Andris Nelsons.

Mūzikas cienītāji visā pasaulē augstu vērtē šī orķestra izsmalcināto un oriģinālo skaņu paleti, kas to atšķir no citiem simfoniskajiem orķestriem. Unikālo skaņas identitāti un neparasti bagāto repertuāra dažādību orķestris saviem klausītājiem katru gadu sniedz vairāk nekā 200 koncertos. Turklāt šie koncerti notiek trīs dažādās orķestra "mājvietās" – ''Gewandhausorchester'' mēdz uzstāties gan ''Gewandhaus'' koncertzālē, gan Leipcigas operā un Svētā Tomasa baznīcā. Baznīcā orķestris uzstājas katru nedēļu kopā ar zēnu kori ''Thomanerchor'', izpildot vācu komponista Johana Sebastiana Baha kantātes. Tieši tādēļ droši var apgalvot, ka neviens cits elites simfoniskais orķestris nav veltījis tik daudz sava laika Baha mūzikas izpildīšanai.

Pasaulē grūti atrast citus orķestrus, kas tik nozīmīgi un noturīgi ietekmējuši simfoniskās mūzikas tradīcijas, tāpēc savas darbības laikā ''Gewandhausorchester'' ir piesaistījis daudzu pasaules ietekmīgāko mūziķu, komponistu vai solistu interesi.

Jau kopš 1916. gada ''Gewandhausorchester'' dodas regulārās pasaules turnejās, un pavisam drīz diriģenta Andra Nelsona vadībā viesosies arī Latvijā. Klausītājiem divos vakaros būs unikāla iespēja dzirdēt divas Gustava Mālera simfonijas Andra Nelsona un ''Gewandhausorchester'' interpretācijā. 13. oktobrī skanēs monumentālā, hrestomātiskā Pirmā simfonija, kas pazīstama ar nosaukumu ''Titāns'', savukārt 14. oktobrī tiks atskaņota Piektā simfonija, kuru klausītāji atpazīst gan pēc slavenā sēru marša, gan vēl zināmākā brīnumskaistā ''Adagietto''.

13. oktobra koncertā uz skatuves varēs redzēt un dzirdēt arī Kristīni Opolais, kuras izpildījumā varēs baudīt ainas no Čaikovska operām ''Jevgeņijs Oņegins'' un ''Pīķa dāma''. Pirmoreiz Latvijā skanēs Andra Dzenīša jaundarbs ''Māra'', kas komponēts pēc Bostonas simfoniskā orķestra un Leipcigas ''Gewandhausorchester'' pasūtījuma un pirms koncerta Rīgā būs piedzīvojis pasaules pirmatskaņojumu Leipcigā 4. oktobrī. Savukārt 14. oktobra koncerta pirmajā daļā kopā ar Andri Nelsonu un ''Gewandhausorchester'' muzicēs izcilais zviedru trompetists Hokans Hardenbergers, kura pamudināts arī Andris Nelsons atsācis spēlēt trompeti.

Abi koncerti iekļauti Latvijas valsts simtgades koncertciklā "Dzimuši Latvijā", un tie ir koncertcikla "Baltijas Muzikālās sezonas" 2018.gada sezonas noslēguma koncerti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!