Foto: Monta Tīģere
"Lielās mūzikas balvas 2019" nominanti kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" ir Latvijas Nacionālās operas orķestra čellu grupas otrais koncertmeistars Ivars Bezprozvanovs, Rīgas Doma galvenais ērģelnieks Aigars Reinis un pianists Mārtiņš Zilberts, kas ir Latvijas Nacionālās operas (LNO) un baleta galvenais koncertmeistars.
Foto: Monta Tīģere

Vairāki tūkstoši operas un baleta izrāžu, simtiem kamermūzikas koncertu, desmitiem solo ar orķestri – tāda ir Latvijas Nacionālās operas orķestra čellu grupas otrā koncertmeistara Ivara Bezprozvanova radošā vizītkarte. "Čellista Ivara Bezprozvanova spēli raksturo vienkāršība un iejūtīgums, kas – lai vai cik pašsaprotams šis apgalvojums nešķistu - dzimst no ļoti dziļas mūzikas izpratnes. Svarīgi ir tas, ka viņa interpretācijas vienmēr ir ne tikai muzikāli motivētas, bet arī tīri cilvēcīgi, psiholoģiski motivētas," saka Lielās mūzikas balvas 2019 žūrijas locekle, muzikoloģe Ināra Jakubone.

Foto: Publicitātes foto

Aigars Reinis aizvadītā gada sākumā kļuva par Rīgas Doma titulāro jeb galveno ērģelnieku, vienlaicīgi pildot gan katedrāles mūzikas direktora, gan ērģelnieka funkcijas. Daudzus gadus bijis Latvijas Radio kora mākslinieks un vokālo grupu "Schola Cantorum Riga" un "Ars Antiqua Riga" dalībnieks. "Aigars Reinis ne tikai gudri, radoši un koleģiāli kārto mūsu lielisko ērģelnieku koncertēšanas iespējas Rīgas Domā, bet arī pats meklē un atrod arvien jaunas saspēles iespējas gan ar solistiem instrumentālistiem, gan koriem, orķestriem, ansambļiem. Viņa ieskandinātas, gan Doma, gan Sv.Ģertrūdes un citu Latvijas baznīcu ērģeles daudz, krāšņi un ļoti dinamiski skanējušas baroka, romantisma un mūsdienu latviešu mūzikas repertuārā. Aigars Reinis muzicējis ar kori "Latvija" un Latvijas Radio kori, ar koriem "Ave Sol" un "Tēvzeme", ar orķestri "Sinfonia concertante" un jo daudziem kamermūziķiem. No Baha līdz Ķeniņam, Einfeldei un Raumanim – tāds bijis viņa koncertrepertuāra vēriens 2019.gadā," stāsta muzikoloģe Ināra Jakubone.

Foto: Publicitātes foto

Pianists Mārtiņš Zilberts ir viens no visaktīvāk koncertējošiem koncertmeistariem, daudzu kamermūzikas projektu dalībnieks. Būdams LNO galvenais koncertmeistars un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas kamermūzikas katedras mācībspēks, viņš spēlē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra trio, LNO trio, duetā ar dzīvesbiedri čellisti Daci Zālīti, vairākos paša izveidotos ansambļos – "Undertango", "Brokastis četratā", "Gosti". 2019.gadā viņš kopā ar tēvu - leģendāro koncertmeistaru Venti Zilbertu, kura devums Latvijas kultūrā jau novērtēts ar Lielo Mūzikas balvu - aizsāka koncertu megaciklu "Visas Alfrēda Kalniņa solodziesmas". "Ik uzstāšanās apliecina - Mārtiņam patīk ne tikai būšana uz skatuves, bet arī mēģinājumu process kopā ar citiem mūziķiem, komunikācija, kopā meklēšana un atrašana, viņš novērtē un izbauda kopā muzicēšanas emocionālo balansu," mūziķi raksturo Jakubone.

Portālā "Delfi" no 27. janvāra norisinās Lielās mūzikas balvas 2019 publikas simpātijas balsojums. Tas noslēgsies 23. februārī pulksten 23.59. No vienas IP adreses 24 stundu laikā varēs nobalsot vienu reizi par jebkuru mākslinieku. Publikas simpātijas balvas ieguvējs tiks paziņots LMB ceremonijā, kas notiks 25. februārī Latvijas Nacionālajā operā pulksten 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 "Klasika" pulksten 19.00 un Latvijas Televīzijas 1. kanāls atliktajā tiešraidē pulksten 21. 20.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA "Latvijas Koncerti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!