Lielajai mūzikas balvai 2020 (LMB 2020) kategorijā "Gada koncerts" ir nominēti trīs krāšņi aizvadītā gada koncerti - "Jūrmalas festivāla" koncerts "Veltījums Marisam Jansonam", kas notika 29. jūlijā Dzintaru koncertzālē, dziedātājas Elīnas Garančas un pianista Malkolma Martino koncerts 10. oktobrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un festivāla "ORGANismi" 24. oktobrī notikušais koncerts "Iveta Apkalna, Raimonds Pauls un LNSO" Latgales vēstniecībā GORS.
Foto: Pauls Zvirbulis

"Šogad Latvijas mūzikas laukā bijis vesels zvaigžņu birums, jo piespiedu pandēmijas apstākļi gan pasaulē, gan pie mums Latvijā, atveduši mājās mūziķus, kurus citkārt Latvijas koncertzālēs neizdotos dzirdēt viņu lielās noslodzes dēļ dažādos pasaules operteātros vai koncertzālēs," saka LMB 2020 žūrijas locekle, teātra zinātniece, mūzikas pedagoģe Ingrīda Vilkārse. "Mūsuprāt, ļoti svarīgs un simbolisks pasākums bija Jūrmalas festivāla organizētais koncerts maestro Marisa Jansona piemiņai, kurā piedalījās izcilā vijolniece Kristīne Balanas, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Andris Poga. Koncerta programma piedāvāja Pētera Čaikovska Sesto simfoniju ("Patētiskā"), kā arī Maksa Bruha Pirmo vijoļkoncertu ar izcilo Kristīnes Balanas solo. Bija liels prieks un gandarījums koncertā atkal dzirdēt vijolnieci Balanas, kuras vijoļspēle pārskanējusi gan Berlīnes un Parīzes filharmonijas, gan Bārbikena centru Londonā, kā arī citās prestižās koncertzālēs."

Foto: Jānis Deinats

Kā vienu no gada augstvērtīgākajiem mūzikas notikumiem Latvijas kultūras un mūzikas dzīvē LMB žūrija izvēlējās arī 10.oktobrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" un 13.oktobrī Latgales vēstniecībā "Gors" notikušos koncertus, kuros satikās pasaules operdīva Elīna Garanča un pianists – koncertmeisatrs Malkolms Martino. Precīzi un iedvesmojoši ir Elīnas Garančas vārdi par šo laiku un koncerta programmu: "Manuprāt, tieši kamermūzikai ir vajadzīgs klusuma un miera periods, lai varētu tajā iedziļināties, lai nebūtu tā, ka starp operizrādēm mēģinām atrast mirkli, kā klavieru divvientulībā kļūt intīmiem un kaut ko uzburt sevī." Ingrīda Vilkārse saka:"Šis bija koncerts, kurā ārkārtīgi jūtīgi un intīmi, romantiski un niansēti, romantiski un dramatiski izskanēja filigrāni izstrādāta un atskaņota kamermūzikas programma ar Roberta Šūmaņa, Johannesa Brāmsa un Sergeja Rahmaņinova darbiem."

Foto: Andrejs Vasjukevičs

Šogad festivāls "ORGANismi", svinot savu piekto gadadienu, apliecināja, ka ir kļuvis ne tikai par tradicionālu rudens notikumu "Gorā", bet arī visas valsts mērogā. Par festivāla centrālo notikumu 24. oktobrī kļuva koncertprogramma, kurā kopā ar Ivetu Apkalnu uzstājās Raimonds Pauls un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā. Koncertprogrammā izskanēja arī tieši Apkalnai rakstīts Raimonda Paula jaundarbs. "Tas bija divu lielu un spožu personību ansamblis, kurš aizrāva ar augstu muzikālo inteliģenci un emocionalitāti. Mākslinieku sniegumā gan solo izpildījumā, gan duetos ērģelēm un klavierēm, gan arī kopīgi ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri klausījāmies maestro Raimonda Paula mūziku no kinofilmām, kā arī jau labi piemirstu mūziku, kas tapusi komponista jaunībā, tāpat komponistu Gijas Kančeli un Semjuela Bārbera mūzikas pārlikumus," saka Ingrīda Vilkārse.

Lielās mūzikas balvas 2020 pasniegšanas ceremonija notiks 2. martā. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Portālā "Delfi" norisināsies Lielās mūzikas balvas 2020 publikas simpātijas balsojums, kas sāksies
2021. gada 8. februārī un noslēgsies 28. februārī plkst. 23:59.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA "Latvijas Koncerti" .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!