Latvijas Nacionālajā operā šī gada 7. martā norisināsies ikgadējā Lielās mūzikas balvas ceremonija. Šogad kategorijā "Gada jaundarbs" uz valsts augstāko apbalvojumu mūzikā pretendē komponists Krists Auznieks un viņa kompozīcija "Sensus", Andris Dzenītis un viņa Otrā simfonija "Silts vējš", kā arī Jāņa Petraškeviča Klarnetes koncerts "Long Walks".

Raksts publicēts sadarbībā ar Lielo mūzikas balvu.

Krists Auznieks - "Sensus"

Foto: Publicitātes foto

Pacilājoša un iedvesmojoša, pilna gaismas un pārlaicīga skaistuma ir Krista Auznieka mūzika. Latvijas muzikālo ainavu ar nerimstošu zinātkāri un lielām darba spējām apveltītais sirdssiltais komponists spilgti papildina ar citzemju kultūrās iepazītām skaņkrāsām un tehnikām, kurās saskatāmas arī atblāzmas no postminimālisma estētikas. To apliecina arīdzan viņa uzticamajiem domubiedriem, Latvijas Radio korim un diriģentam Kasparam Putniņam, radītais opuss "Sensus", kas pirmoreiz izskanēja 18. februāra programmā "Sakrālie dziedājumi", Rīgas Sv. Jāņa baznīcas velvēs iespaidīgi atbalsojoties skaņās tērptajiem Apustuļa Pāvila vārdiem par prāta un arī sirds gudrību.

Andris Dzenītis – Otrā simfonija "Silts vējš"

Foto: Jānis Porietis

Garumgari pārgājieni gar tik daudzveidīgo Latvijas jūras piekrasti, liedaga līniju izliekumi un faktūru maiņas zem kājām, gaisā virmojošas smaržas un galvā ņirbošas domas un atmiņas, bezgalīgas tāles un auksta rudens pievakarē no kāpām uzviļņojošas pēkšņas silta vēja masas kā sakrāla pasargātības, patvēruma un drošības sajūta. Andra Dzenīša Otrā simfonija "Silts vējš" atklājas kā ārkārtīgi saistošs lielformāta skaņu gleznojums, kurā pārlaicīgs vērojums savijas ar ļoti tiešu un personisku izteiksmi. Pirmatskaņojumu šis meistarīgi darinātais audekls piedzīvoja 5. martā vēju pilsētas koncertzālē "Lielais Dzintars" komponista domubiedru – LNSO un diriģenta Andra Pogas – iespaidīgajā izgaismojumā.

Jānis Petraškevičs – Klarnetes koncerts "Long Walks"

Foto: Publicitātes foto

Jāņa Petraškeviča skaņu valoda ir tembrāli krāšņa un izteiksmē intensīva, daudzslāņaina un sarežģīta, taču arī ļoti emocionāla, ekspresīva un personiska. Tās būtību un smalkākās nianses spilgti iemieso arī viņa Klarnetes koncerts "Long Walks", kas pirmatskaņojumu piedzīvoja Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā, 29. janvāra vakarā uz Lielās ģildes skatuves lieliskā muzikālajā sapratnē vienojoties Gunta Kuzmas vadītajam LNSO un spožajai solistei Annai Gāganei. Tehniski noslīpēts līdz smalkākajai detaļai, muzikāli šis iespaidīgais opuss klausītājus aizveda saistošās domu pastaigās un ilgstošās pēcsajūtās.

Jau ziņots, ka Lielās mūzikas balvas svinīgā ceremonija šogad norisināsies 7. martā. Svinīgo pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Līdz šī gada 5. marta pulksten 23.59 portālā “Delfi” norisinās ikgadējais publikas balsojums, kurā ikviens var izvēlēties savu favorītu no Lielās mūzikas balvas nominantiem.

Atgādinām, ka šogad balvai septiņās dažādās kategorijās ir nominēti gan mūziķi, gan komponisti, gan uzvedumi, gan koncerti. Balvu par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikā saņems dziedātājas Aina Bajāre un Lilija Greidāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!