Foto: Jānis Porietis
Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" šodien plkst.19 izskanēs multimediāls koncertšovs "Gadalaiki", kurā varēs baudīt klasiskās mūzikas hitus, ko papildinās iespaidīgs Latvijas vadošo mākslinieku radīts gaismu un video šovs, informēja organizatori.

Kā "Delfi" informē organizatori, koncertšovā kopā ar vijolnieci Darju Smirnovu un Liepājas Kamerorķestri mūziķi pianists Vestards Šimkus atskaņos Pētera Vaska un Antonio Vivaldi ciklus "Gadalaiki", ko papildinās iespaidīgs Latvijas vadošo mākslinieku radīts gaismu un video šovs.

"Priecājos, ka atkal drīkstu aicināt ikvienu interesentu uz publiskiem koncertiem šī gada pavasarī un vasarā! Viens no maniem visvērienīgākajiem šī gada uzstāšanās brīžiem Latvijā būs piedalīšanās multimediālā koncertšovā "Gadalaiki". Tā ietvaros es atskaņošu vienu no iespaidīgākajiem un tēlaini spilgtākajiem darbiem manā repertuārā – klavierdarbu ciklu "Gadalaiki", kuru komponējis ģeniālais un visā pasaulē plaši pazīstamais mūsdienu latviešu komponists Pēteris Vasks. Komponists iztēli rosinošā un emocionāli uzrunājošā veidā skaņdarbā ieaudis Latvijas gadalaiku noskaņas, kuras šajā koncertā īpaši paspilgtinās arī izcilā gaismu mākslinieka Mārtiņa Feldmaņa radošais veikums," gaidāmo uzstāšanos komentē Vestards Šimkus.

Pētera Vaska teju 30 gadu garumā radītais klavierdarbu cikls "Gadalaiki" aizsākās 1980. gadā ar "Balto ainavu" – tā laika Baltijas komponistu minimālisma garā radītu meditāciju, kur izmantotas tikai dažas skaņas. 1981. gadā komponists radīja jau krietni izvērstāku, dramatiski aktīvu skaņdarbu "Rudens klaviermūzika", savukārt 1995. gadā tam sekoja dabas skaņu ainava "Pavasara klaviermūzika", bet darbu ar nosaukumu "Vasara" Vasks uzrakstīja 2009. gadā.

Šimkus klavierspēli koncertā papildinās vērienīgs gaismu šovs, ko īpaši šim notikumam veidos Mārtiņš Feldmanis – divkārtējs Latvijas teātru "Spēlmaņu nakts" balvas laureāts kategorijā "Gada gaismu mākslinieks. ""Gadalaiki" ir mans mīļākais Pētera Vaska skaņdarbu cikls, un es vēlos gaismu partitūru šim skaņdarbam veidot pēc savām asociācijām par Pēteri Vasku – gan atturīgi askētisku, gan silti sirsnīgu, gan gaiši skumīgu, gan pārdomu pilnu. No vēsi baltas ziemas līdz zaļganajai pavasara lapu migliņai, vasaras tveicei, rudens dažādībai un atkal ziemas vēsajām skumjām," iecerēs dalās Feldmanis.

Koncerta otrajā daļā klausītāji dzirdēs Antonio Vivaldi slaveno četru vijolkoncertu ciklu "Gadalaiki", kas ir viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem pasaulē. Skaņdarbu atskaņos spožā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolniece Darja Smirnova un Liepājas Kamerorķestris, bet par trīsdimensiju ceļojumu cauri gadalaikiem rūpēsies video mākslinieki – Artis Dzērve, Mīnus Astoņi (Andris Vētra), Ineta Sipunova un Vikijs (Viktors Keino). Viņi katrs savam gadalaikam gatavo īpašu video performanci, kas mijiedarbībā ar slaveno mūziku veidos Latvijā multimediālu koncertšovu.

Koncertšovs "Gadalaiki" 1. jūlijā pulksten 19 notiks Liepājas koncertzāles "Lielais dzintars" Lielajā zālē. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!