Foto: Publicitātes attēls

Ceturtdien, 30. martā, pulksten 19 Lielajā ģildē kamermūzikas koncertā mirdzēs divi akadēmiskās mūzikas spīdekļi – itāļu flautists un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) flautu grupas koncertmeistars Tommāso Pratola un viena no pieprasītākajām pašmāju pianistēm Agnese Egliņa.

Kā "Delfi" informē LNSO pārstāvji, abi mūziķi spēlēs Mocarta, Prokofjeva, Pjēra Sankāna un Lovela Lībermana sonātes flautai un klavierēm, kā arī pirmatskaņos Krista Auznieka īpaši duetam radītu jaundarbu.

Kā norāda organizatori, LNSO kamermūzikas koncerti piedāvā iespēju tuvāk iepazīt orķestra mūziķus un piedzīvot vēsturiski aizsākto mājas muzicēšanas tradīciju pašā Vecrīgas sirdī. Šoreiz skatītājiem būs iespēja kopīgā koncertprogrammā sastapt flautistu Tommāso Pratolu un pianisti Agnesi Egliņu.

Tommāso Pratola kopš 2019. gada decembra ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra flautu grupas koncertmeistars, kurš bakalaura grādu ieguvis Lavilas Alfredo Kazellas konservatorijā, savukārt maģistra grādu flautas spēlē – Ženēvas Mūzikas konservatorijā. Papildus spodrinājis savas prasmes un zināšanas Berlīnē un Milānā. 2012. gadā ieguvis Itālijas Izglītības, universitāšu un pētniecības ministrijas balvu "Premio delle Arti" (Matēra).

"Ar Agnesi pirmo reizi satikāmies pēc kāda no orķestra koncertiem. Pēc iepazīšanās mums tapa kopējs ieraksts kopā ar klarnetistu Mārtiņu Circeni. Tā gluži dabiski sākās mūsu muzikālā draudzība. Arī šis duets izveidojās spontāni. Muzicēt kopā ar Agnesi ir liela bauda un prieks," tā 2022. gadā, viesojoties LNSO podkāstā, atzina flautists Tommāso Pratola.

Ekspresīvi spilgtā pianiste Agnese Egliņa ir vairāku starptautisku konkursu, kā arī Lielās mūzikas balvas laureāte – 2010. gadā kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" un 2020. gadā kategorijā "Par izcilu sniegumu gada garumā". Līdzšinējās muzikālās karjeras laikā sadarbojusies ar LNSO, Liepājas Simfonisko orķestri, "Sinfonietta Rīga", Latvijas Radio kori un citiem kolektīviem. Egliņa regulāri veido kamermūzikas programmas kopā ar LNSO mūziķiem – viņa uzstājusies kopā ar flautisti Ditu Krenbergu, obojistu Egilu Upatnieku un citiem.

Koncerta centrā šoreiz sonātes žanrs: klausīsmies klasiķa Volfganga Amadeja Mocarta Vijoles sonāti pārlikumā flautai, emocionāli piesātināto Sergeja Prokofjeva opusu, flautistu aprindās tik populāro franču komponista Pjēra Sankāna sonatīni, kā arī mūsdienu amerikāņu komponista Lovela Lībermana darbu. Gluži tāpat kā iepriekšējā abu mūziķu tikšanās reizē, arī 30. marta vakarā dzirdēsim īpaši duetam veltītu jaundarbu – godalgotā pašmāju komponista, LNSO rezidējošā komponista Krista Auznieka opusu Two jeb "Divi".

Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!