Foto: Publicitātes attēls

Piektdien, 25. martā, pulksten 19 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina mūzikas mīļotājus uz koncertu "Elgars, Grīgs un Pētersona jaundarbs''.

Kā "Delfi" informē LNSO pārstāvji, kopā ar orķestra mūziķiem kā solisti uz skatuves kāps flautiste Dita Krenberga un kontrabasists Oskars Bokanovs, pie diriģenta pults būs Atvars Lakstīgala. Koncertā skanēs Kristapa Pētersona jaundarbs Koncerts flautai, kontrabasam un orķestrim, Edvarda Grīga svīta "Pērs Gints", kā arī Edvarda Elgara variācijas "Enigma".

Latvijas slavenākā flautiste Dita Krenberga no 2006. līdz 2018. gadam bija LNSO flautu grupas koncertmeistare. Viņa ir pieprasīta solo māksliniece, vairāku prestižu starptautisku konkursu laureāte, daudzu latviešu komponistu skaņdarbu flautai pirmatskaņotāja. Sadarbojusies ar mūzikas pasaules autoritātēm – Leonardu Bernsteinu, Seidži Ozavu, Džefriju Teitu, Jojo Ma u. c. Viņas spēja pilnībā pārvaldīt instrumentu apbūrusi klausītājus Eiropā, ASV, Kanādā, Japānā un Austrālijā. Par izciliem sasniegumiem izpildītājmākslā Dita Krenberga saņēmusi Lielo Mūzikas balvu.

Oskars Bokanovs līdz ar Gunāru Upatnieku un Matīsu Eisaku ir viens no panākumiem bagātās jauno latviešu kontrabasu paaudzes spēles meistariem. Izglītību Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) ieguvis pie profesora Sergeja Brīnuma, savukārt maģistra grādu Leoša Janāčeka Brno Mūzikas augstskolā Čehijā – pie Miloslava Jelineka. Bokanovs ir LNSO kontrabasu grupas koncertmeistars kopš 2017. gada. Viņš ir vairāku starptautisku konkursu laureāts, JVLMA un Swedbank Gada balvas ieguvējs. Meistarību kaldinājis, spēlējot kamerorķestra "Kremerata Baltica" sastāvā kopā ar Gidonu Krēmeru, Martu Argeriču, Mišu Maiski, Mario Brunello, u.c. Aktīvs kamermūziķis un kontrabasa spēles popularizētājs, kopā ar domubiedriem muzicē ansamblī "Arcandela", ir Rīgas kontrabasu kvarteta dibinātājs un dalībnieks.

Atvars Lakstīgala bijis Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents no 2010. līdz 2017. gadam, ir Latvijas Nacionālās operas viesdiriģents kopš 2009. gada. Diriģents vairākkārt sadarbojies ar profesionālo pūtēju orķestri "Rīga", diriģējis Siguldas Opermūzikas svētkos. Kritika un publika augstu novērtējusi Atvara muzicēšanu pie tādu orķestru diriģenta pults kā Lietuvas Valsts simfoniskais orķestris, Bari simfoniskais orķestris, Stambulas "Milli Reasürans" un "Philharmonie Südwestfalen".

Koncertā varēs baudīt iemīļotus komponistu Edvarda Grīga un Edvarda Elgara skaņdarbus, kā arī īpašu muzikālu notikumu – Kristapa Pētersona jaundarbu.

155 gadus senais Henrika Ibsena stāsts ir par dēkaini Pēru Gintu un uzticīgās Solveigas izniekoto mīlestību. Tolaik pats poēmas autors Ibsens lūdzis norvēģu komponistam Edvardam Grīgam uzrakstīt darbam mūziku, un komponists piekritis, lai arī nelabprāt. Ironiski, ka paveiktais rezultējies vienā no mūsdienās atpazīstamākajām simfoniskās mūzikas partitūrām.

Savukārt 20. gadsimta priekšvakarā britu komponists Edvards Elgars radīja 14 variācijas ar apakšnosaukumu "Enigma" — izvērstais, pašsacerētajā tēmā balstītais opuss sastāv no autoram tuvu stāvošu personu un sevis "refleksiju par variāciju tēmu".

Īpašs notikums ir gaidāmais komponista Kristapa Pētersona jaundarba pirmatskaņojums. Speciāli šim sastāvam radītajā darbā – Koncertā flautai, kontrabasam un orķestrim – klausītāji varēs ļauties orķestra augstāk un zemāk skanošo instrumentu – flautas un kontrabasa – muzikālajam dialogam. Pats darba autors par to saka: "Pirmajā mirklī varētu šķist – kur nu vēl lielāki pretstati! Tomēr jau komponists Igors Stravinskis atklāja, ka flautas tembrs un kontrabasa flažoleti skan tik ļoti līdzīgi, ka tos brīžam nevar atšķirt. Simboliski tas ir ļoti skaisti, ka šo divu tik ļoti atšķirīgo instrumentu satikšanās notiek tieši virstoņos."

Kristaps Pētersons studējis JVLMA Sergeja Brīnuma kontrabasa un Romualda Kalsona kompozīcijas klasē. Ar augstāko novērtējumu ieguvis bakalaura grādu abās specialitātēs (2005), kompozīcijā – arī maģistra grādu (2007). Ar skaņdarbu "Mijkrēšļa dziedājumi" uzvarējis UNESCO rīkotajā Starptautiskajā kompozīciju konkursā "International Rostrum of Composers" Portugālē (2010), ieguvis AKKA/LAA Autortiesību bezgalības balvu par simfonisko miniatūru "Šahs" (2012). Pētersona opera "Mihails un Mihails spēlē šahu" novērtēta ar Latvijas Gāzes gada balvu un Lielo Mūzikas balvu 2014 kategorijā "Gada uzvedums".

Autora mūzika atskaņota lielākajos Latvijas akadēmiskās mūzikas festivālos. Kristaps Pētersons ir LNSO kontrabasu grupas mūziķis, spēlē arī kamerorķestrī "Kremerata Baltica" un urbānajā folka grupā "Gosti". Daudzu projektu dalībnieks, festivāla "Rudens mūzika" mākslinieciskais vadītājs.
Biļetes iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!