Foto: Apollo Artists
2022. gada februārī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mākslinieki uz diviem gadiem pametīs savas mājas – Lielo ģildi – ēkas rekonstrukcijas darbu dēļ. Tādēļ klausītāji tiek aicināti uz septiņiem īpašiem LNSO koncertiem, kas līdz februāra beigām notiks vēl Lielajā ģildē.

Kā "Delfi" informē LNSO pārstāvji, pirmais no tiem, "Sibēliusa Pirmā un Rahmaņinova Otrais", notiks 14. janvārī pulksten 19. Tajā LNSO meistarīgā diriģenta Tarmo Peltokoski vadībā klausītājus priecēs ar Riharda Vāgnera operas "Tannheizers" majestātisko uvertīru, Žana Sibēliusa Pirmo simfoniju un Sergeja Rahmaņinova Otro klavierkoncertu.

Diriģents Tarmo Peltokoski 21 gadu vecumā jau ir kļuvis par pasaulē zināmu uzlecošo zvaigzni. 2018. gadā fonds "Pro Musica" nosauca Peltokoski par gada jauno mūziķi. Vairāki ārvalstu mediji ir norādījuši, ka viņa vārds ierakstīts klasiskās mūzikas nākotnē. Savā pirmajā tikšanās reizē ar LNSO Tarmo iepriecinās ar Vāgnera operas "Tannheizers" uvertīru un Sibēliusa Pirmo simfoniju.

Koncerta pirmajā daļā skanēs Rahmaņinova Otrais klavierkoncerts. Solists būs Latvijas klausītāju iemīļotais Londonā dzīvojošais krievu pianists Antons Ļahovskis.

LNSO nav aizmirsis par jaunākajiem klausītājiem. 16. janvārī pulksten 18 LNSO mūziķi kopā ar teātra apvienību "Esarte" iepazīstinās jauniešus ar Viljama Šekspīra slavenās lugas "Otello" notikumiem, izmantojot ikdienā pazīstamus objektus. Aktieri objektiem piešķirs citādu nozīmi, aicinot likt lietā iztēli un paskatīties citādi uz šķietami ierastiem priekšmetiem. "Otello" stāsts skatītājus ieraus dziļas mīlestības, intrigas un nāvējošas greizsirdības līkločos. Šī būs no 2021. gada 26. oktobra pārceltā izrāde. Izrādes režisors Elmārs Seņkovs, komponists Ernests Mediņš.

20. janvārī pulksten 19 LNSO aicina uz koncertu "Portreti. Oskars Bokanovs un Tommāso Pratola", kur satiksies divu LNSO instrumentu grupu koncertmeistari, kas vienojušies kameransambļos ar meistarīgiem pianistiem. Pirmajā daļā vērosim flautista Tommāso Pratolas satikšanos ar pianisti Agnesi Egliņu, savukārt otrajā daļā būs kontrabasista Oskara Bokanova un pianista Riharda Plešanova saspēle. Koncertā skatītāju ausis priecēs arī LNSO rezidējošā komponista Andra Dzenīša opusi.

10. februārī pulksten 19 koncertā "Četri kadri" LNSO mūziķi kopā ar koncerta idejas autori Elīnu Bērtiņu skatītājus apburs ar kontrastiem. Elīna koncertprogrammu raksturo šādi: četri kontrasti, četri pretstatuii, četras personības un četras valodas. Mūziķi sola skatītājus aizraut ar Berga mistiskumu, Britena filozofiskumu, Demengas svaigumu un Rotas itālisko šarmu.

Savukārt 11. februārī pulksten 19 LNSO aicina skatītājus ļauties krievu romantiķa Pētera Čaikovska, franču impresionista Kloda Debisī, kā arī 20. gadsimta ungāru-amerikāņu komponista Mikloša Rožas melodijām koncertā "Čaikovskis, Debisī un Rubiķis". Triju zinošu un inteliģentu skaņražu muzikālu sarunu īstenos LNSO un trīs pasaules mēroga atzinību guvuši izcili latviešu mūziķi – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un diriģents Ainārs Rubiķis.

Kā pēdējais koncerts pirms rekonstrukcijas 17. februārī pulksten 19 Lielajā ģildē notiks jauniešiem un klasiskās mūzikas iesācējiem veltītā cikla "Simfoniskais hits ar Goran Gora" pasākums "Grīga klavierkoncerts un "Norvēģu dejas"". Tajā klausītāji varēs ielūkoties mūzikas lapaspusē, kas cilvēkus visā pasaulē iepazīstināja ar Norvēģijas kultūras unikālajām vērtībām.

Atgādinām, ka vēl 2021. gada 30. decembrī LNSO skatītājus gadu mijā sveiks ar Vecgada koncerta translāciju. Tas pulksten 19 tiešraidē būs bez maksas skatāms LNSO "Youtube" kanālā, kā arī dzirdams LR3 "Klasika" tiešraidē. Savukārt Jaungada naktī, 31. decembrī pulksten 23.15, koncertu iespējams baudīt ierakstā kanālā TV4.

Biļetes uz LNSO jaunās sezonas koncertiem var iegādāties Lielās ģildes kasē, "Biļešu paradīzes" kasēs un bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!