Foto: Vida Press

Svētdien, 25. septembrī, plkst. 16.00 Lielajā ģildē pirmoreiz Latvijā pūtēju orķestra un kora versijā skanēs Tolga Košifa "The Queen Symphony", kuras muzikālo materiālu veido britu grupas "Queen" un Fredija Merkurija dziesmas. Programmā iekļauta arī Džona Bārnsa Čansa, Nino Rotas un Džona Barija mūzika.

Koncertā piedalās Latvijas Universitātes pūtēju orķestris (diriģents Jānis Puriņš), Latvijas Universitātes sieviešu koris "Minjona" (diriģents Romāns Vanags), Rīgas Ekonomikas augstskolas jauktais koris (diriģenti Elīna Karaseva un Lauris Goss), Latvijas Izdevniecību jauktais koris "Burtnieks" (diriģents Egīls Lipšāns), Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris "Austrums" (diriģenti Ārijs Šķepasts un Vilhelms Georgs Vācietis) un kamerkoris "Fortius" (diriģente Māra Marnauza). Solisti Kristiāna Ozoliņa (vijole), Ieva Upatniece (čells), Dainis Tenis (klavieres).

Tolga Košifa simfonija "The Queen Symphony" pēc skaņu ierakstu kompānijas EMI ierosinājuma ir komponēta 2001. gadā un tā muzikālo materiālu veido britu grupas "Queen" un Fredija Merkurija dziesmas. Tās pasaules pirmatskaņojums notika 2002. gadā Londonā Londonas Karaliskā Filharmonijas orķestra izpildījumā, diriģējot pašam komponistam Košifam. "The Queen Symphony" ir atskaņojuši gan Sidnejas simfoniskais orķestris, gan Leipcigas Radio orķestris, Lietuvas Simfoniskais orķestris; 2008. gadā arī Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un koris "Latvija". Joprojām šis maģiskais darbs ir daudzu pasaules simfonisko orķestru un koru koncertrepertuārā.

2006. gadā Nīderlandes komponists, diriģents un aranžētājs Eriks Somers "The Queen Symphony" aranžēja lielam simfoniskajam pūtēju orķestrim un korim. Pasaules pirmatskaņojums notika 2007. gadā Kerkrādē (Nīderlande) un to atskaņoja orķestris "HarmonieL Unions Heythuysenm", Kerkrādes vīru koris un vokālā grupa "Zanggroop Kazzo".

Fredijs Merkurijs, kurš 2016. gada 5. septembrī svinētu savu 70 dzimšanas dienu, neapšaubāmi ir viena no visspožākajām 20. gadsimta mūzikas zvaigznēm. Izcils komponists un ekspresīvs skatuves mākslinieks, kādā no savām intervijām 1974. gadā Merkurijs ir vēlējies, lai cilvēki viņa dziesmas piepilda ar savu interpretāciju.

"The Queen Simphony" latviešu kori, diriģenti un solisti izpildīs Lielajā ģildē 25. septembra plkst. 16.00. Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!