Foto: Publicitātes attēls
Lielajā ģildē 28. janvārī skanēs ikgadējais "Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts", kurā satiksies Latvijas profesionālie simfoniskie orķestri.

Kā "Delfi" informē koncerta rīkotāji, uz vienas skatuves kāps Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), Latvijas Nacionālās operas orķestris un Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO). Programmā skanēs latviešu komponistu - Jāzepa Vītola, Helmera Pavasara, Jāņa Mediņa, Jura Karlsona skaņdarbi, kā arī Ilonas Breģes jaundarbs. Koncerta solisti būs dziedātājs Daumants Kalniņš, vijolniece Paula Šūmane, čellists Kristaps Bergs.

"Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts" jau vairāk nekā piecpadsmit gadus ir stabila Latvijas koncertdzīves sastāvdaļa, norāda organizatori. Arī šoziem aizsāktā tradīcija turpinās – uz vienas skatuves atkal satiksies Latvijas profesionālie simfoniskie orķestri.

Pirmatskaņotāju gods šoreiz uzticēts LSO – sava jaunā galvenā diriģenta Gunta Kuzmas vadībā tas atskaņos Ilonas Breģes Ceturto simfoniju. "Manā izpratnē simfonija ir kā romāns mūzikā. Muzikālās domas virzītājs simfonijā ir vēstījums un formas dramaturģija, kam pakļaujas gan melodisms un harmonijas, gan dažādu skaņu tehniku un orķestra faktūru pielietojums. Ceturtā simfonija veltīta mana vistuvākā cilvēka, viņsaulē aizgājušās mātes Vizbulītes Breģes, piemiņai," atklāj autore.

"Mēs vienmēr svinam izcilu latviešu komponistu jubilejas, pievēršot īpašu uzmanību tieši šo komponistu skaņdarbiem. Šogad jubilāri ir trīs – Jāzeps Vītols, Helmers Pavasars un Juris Karlsons," saka koncerta mākslinieciskais vadītājs Arturs Maskats.

No Jāzepa Vītola koncertā skanēs svīta "Dārgakmeņi" Latvijas Nacionālās operas orķestra izpildījumā un Helmera Pavasara "Koncerts vijolei un orķestrim" 2. daļa, ko atskaņos vijolniece Paula Šūmane un LNSO Kaspara Ādamsona vadībā.

Koncerta otrajā daļā LNSO Aināra Rubiķa vadībā spēlēs Jāņa Mediņa "Otro koncertu čellam un orķestrim", kas Latvijā pirmo reizi izskanēs pilnā apmērā ar simfonisko orķestri. Solists šajā koncertā būs čellists Kristaps Bergs

"Koncerts ir sarakstīts Jānim Mediņam esot emigrācijā, tūliņ pēc kara, tāpēc Latvijā pilnā apmērā tas nekad nav skanējis.," stāsta Arturs Maskats.

Koncertu noslēgs arī šī gada jubilāra Jura Karlsona "Jāzepa vīzijas" baritonam un simfoniskajam orķestrim. Skaņdarbs tapis iedvesmojoties no Vecās Derības stāsta, kurš savulaik uzrunājis arī Raini. Pirmatskaņojumu šis iespaidīgais opuss piedzīvoja 2015. gada vasarā, dziedātājam Daumantam Kalniņam sabalsojoties ar starptautiski pieprasītā diriģenta Aināra Rubiķa vadīto LNSO. Tieši šo mūziķu lasījumā tas izskanēs arī šajā koncertā.

Biļetes uz koncertu ir iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!