Foto: Publicitātes foto

Lielajā Piektdienā, 19. aprīlī, pulksten 20.00, Rīgas Domā uzstāsies Latvijas Radio koris un "Sinfonietta Rīga" diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā, kuri izpildīs divus izcilus opusus – Jura Karlsona "Adoratio" un ievērojamākā mūsdienu skotu komponista Džeimsa Makmilana "Stabat Mater", portālu "Delfi" informē Latvijas Radio kora pārstāve Indra Vilipsone.

Šī gada jubilāra Makmilana mūzikā savijas spilgta un aizkustinoša emocionalitāte, krāšņa ritmiskā valoda un meditatīvs raksturs ar padziļinātu interesi par garīgumu. Šīs kvalitātes raksturo arī par meistardarbu dēvējamo partitūru "Stabat Mater", kuras pirmatskaņojums pirms divarpus gadiem Londonas Bārbikena centrā izpelnījās grandiozas stāvovācijas. Saviļņojošs ir arī Karlsona 2011. gadā tapušais opuss, par kuru viņš atklāj: "Adorācijas ir simboliskas lūgšanas pie Kristus kapa, tās ilgst no Lielās Piektdienas līdz pat Lieldienu rītam. Skaņdarbā izmantoti sakrālie teksti, kuros izteikts lūgums Dievam uzklausīt un palīdzēt mūsu neziņā un bezspēcībā. Kompozīcija veidota kā meditācija ar vairākiem attīstības viļņiem. Centrālās kulminācijas pavērsienā dzirdama Dieva atbilde: "Kad mana tauta .. atgriezīsies no saviem ļaunajiem ceļiem, .. es uzklausīšu .. un dziedināšu viņu zemi." Šie Svēto Rakstu vārdi ir tik aktuāli. Skaņdarba izskaņa ir cerības gaišumā. Kā Lieldienu rīts..."

Džeimss Makmilans ir savas paaudzes redzamākais skotu komponists. Viņa mūzikā savijas spilgta un aizkustinoša emocionalitāte, krāšņa ritmiskā valoda un meditatīvs raksturs ar padziļinātu interesi par garīgumu. Džeimsa Makmilana darbu sarakstā ir mūzika teātrim, vairākas operas, orķestra partitūras, tostarp vairāki koncertžanra darbi klarnetei, trompetei, klavierēm, čellam, obojai, altam, sitaminstrumentiem. Varens ir kamermūzikas katalogs, ko apjoma ziņā pārsniedz vien viņa opusi korim ar un bez instrumentāla pavadījuma. Simtos skaitāmi arī viņa mūzikas ieskaņojumi, ko izdevušas tādas skaņu ierakstu kompānijas kā "BIS", "BMG/RCA Red Seal", "Chandos", "Naxos", "Hyperion", "Coro", "Linn" un "Challenge Classics". 2015. gadā Karalienes Elizabetes II 90. dzimšanas dienas svinību laikā bruņinieku kārtā ieceltā komponista mūziku pasūtina un atskaņo pasaules vadošie orķestri, solisti un kori.

Jura Karlsona daiļrade pievērš uzmanību ar smalku lirismu, dinamiskiem kontrastiem un interesi par skatuves mākslu, arī spilgti interesantiem stilistiskiem un tembrāliem risinājumiem. Līdz ar vairākiem baletiem un izvērstām simfoniskām un vokāli simfoniskām partitūrām komponista daiļradē ir arī mūzika teātra izrādēm un filmām, estrādes dziesmas un skaņdarbi bērniem, kā arī virkne darbu korim un kamermūzikas opusi. Komponists ir arī vairākkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts: 2017. gadā tā saņemta par Koncertu čellam, klavierēm, sitaminstrumentiem un orķestrim, 2007. gadā – par simfonisko darbu "Vakarblāzma", bet 2000. – par mūziku baletam "Sidraba šķidrauts".

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!