Lielajai mūzikas balvai 2019 (LMB) kategorijā "Par izcilu interpretāciju" ir nominēti: dziedātājs Raimonds Bramanis par izcilu Tota lomas iedzīvinājumu Imanta Kalniņa operā "Spēlēju, dancoju", diriģents Ainārs Rubiķis par Artura Onegēra Trešās jeb "Liturģiskās" simfonijas interpretējumu kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, pianists Vestards Šimkus un diriģents Atvars Lakstīgala par Sergeja Rahmaņinova Trešā klavierkoncerta atskaņojumu.

Foto: Agnese Zeltiņa

Dziedātājs Raimonds Bramanis līdz ar izcilo Tota lomas iedzīvinājumu Latvijas Nacionālās operas jauniestudētajā Imanta Kalniņa meistardarbā "Spēlēju, dancoju" ieguvis slavu kā jaunais Kārlis Zariņš. Kokles spēlmanītis Tots ir ļoti dinamisks cilvēciskas un radošas kaislības koncentrāts, kurš izrādes gaitā iziet grūtiem pārbaudījumiem pilnu atzīšanas un pārtapšanas ceļu. Ļoti grūts un sarežģīts tas ir arī tenoram, jo paralēli visam citam uz skatuves notiekošajam, ir jātiek galā ar Kalniņa mūzikas āķīgajiem intonatīvajiem līkločiem, balansējot starp nemitīgi mainīgajiem reģistriem pat visdramatiskākajos brīžos. Bramanis ar šo uzdevumu tiek galā spoži – viņš ir lieliskā vokālajā formā un dedzīgi pārliecinošs aktierspēlē, abas šīs talanta šķautnes dabiski sakausējot vienotā veselumā visā izrādes garumā. Līdzās spēkam Raimonds pārliecina arī ar maigumu, kas gaišā vienkāršībā staro dziedājumā "Čuči, guli, līgaviņa, uz manām rociņām".

Foto: F64

Berlīnes Komiskās operas muzikālā vadītāja Aināra Rubiķa uzstāšanās Latvijā ir retas, bet ļoti īpašas. Neaizmirstams izvērtās arī viņa Artura Onegēra Trešās jeb "Liturģiskās" simfonijas interpretējums kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri. Neilgi pēc Otrā pasaules kara tapušā meistardarba vēsts atklājās skaidri un nepārprotami – pasaule ir drupās un mums atkal no jauna jāmācās ticēt visam cilvēcīgajam. Veiksmīgi atradis kopīgu valodu ar LNSO, talantīgais diriģents bezbailīgi izgaismoja šī šveiciešu-franču skaņraža mūzikas mežonīgās galējības. Pārsteidzošs un pārliecinošs, skaudri eksistenciāls un izsāpēti patiess, kontrastaini izgaismots un mierinoši veldzējošs bija 15. martā Lielajā ģildē piedzīvotais Onegēra iespaidīgās partitūras atskaņojums Rubiķa vadībā.

Foto: Publicitātes foto

Pianists Vestards Šimkus un diriģents Atvars Lakstīgala ir labi sastrādājies radošais tandēms. 2019. gadā īpaši spilgts kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri abiem padevās Sergeja Rahmaņinova Trešā klavierkoncerta atskaņojums 4. oktobrī koncertzālē "Lielais dzintars". No visiem Latvijas profesionālajiem orķestriem tieši vēju pilsētā bāzētais kolektīvs pēdējo desmit gadu laikā visbiežāk sadarbojies ar virtuozo pianistu, un gandrīz vienmēr šajās satikšanās reizēs pie diriģenta pults bijis tieši Atvars. Šimkus un Lakstīgalas senlolotais sapnis - kopīgi atskaņot slaveno Rahmaņinova partitūru īstenojās grandiozi iespaidīgā un romantiski saviļņojošā interpretācijā, kur caurvijošā bezgalīgā melodijas straume un emocionālais dziļums neatstāja vienaldzīgus šī koncerta klausītājus.

Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija notiks 25. februārī pulksten 19.00 Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 "Klasika" pulksten 19.00 un Latvijas Televīzijas 1. kanāls atliktajā tiešraidē pulksten 21.15.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA "Latvijas Koncerti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!