Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 20. oktobrī, pulksten 15.00 uz muzikālu sarunu ar Johanu Sebastiānu Bahu Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" aicina Lielās mūzikas balvas laureāte, klavesīniste Ieva Saliete un godalgotais džeza ģitārists Matīss Čudars. Turpinot koncertzāles sēriju "Personīgi", koncertā tiks atskaņoti Baha skaņdarbi klavesīnam, kā arī Matīsa Čudara kompozīcijas un improvizācijas.

"Johans Sebastians Bahs un baroka mūzika kopumā man jau ilgu laiku ir pamatīgs iedvesmas avots gan manā kompozīcijas dzīvē, gan arī kā instrumentālistam un improvizatoram. Lai gan Bahs nekad nerakstīja mūziku elektriskajai ģitārai, es esmu atļāvies būt tik nekaunīgs un pārlikt viņa vijoļu skaņdarbus uz ģitāru. Veidojas jauni apvāršņi tieši elektriskās ģitāras spēlē," par gaidāmo programmu stāsta Matīss Čudars.

Šveices senās mūzikas ansambļa "Les Passions de l`Ame" klavesīnistes Ievas Salietes un džeza ģitārista Matīsa Čudara satikšanās uz vienas koncertskatuves nebūs nejaušība. Starp Baha radīto, dažkārt ārkārtīgi daudzslāņaino nošu rakstu un mūslaiku džeza mūzikas improvizācijām pastāv visai cieša saikne. Ievas Salietes spēlētie Baha skaņdarbi klausītājus pārsteigs ar drosmīgiem un brīviem muzikālās domas izteiksmes meklējumiem, kuru iedvesmotās ģitāras skaņās dzims Matīsa Čudara apceres par Bahu.

"Katra saruna sākas ar klausīšanos, ieklausīšanos, sadzirdēšanu. Un arī man šajā koncertā būs klausītāja loma, jo man ļoti interesē, ko sadzirdēšu Matīsa ģitāras spēlē, un kā tas iespaidos manu Baha interpretāciju. Ģitāras improvizatoriskā brīvība ir tāda pati kā baroka improvizatoriskā brīvība. Un kaut arī klavesīnu un elektrisko ģitāru šķir gadsimti, šķiet, ka mums ir kopīga valoda," teic Ieva Saliete.

Klavesīniste Ieva Saliete ir brīvmāksliniece – dzīvo Latvijā, sadarbojas ar orķestri "Sinfonietta Rīga" baroka projektos, piedalās solo un kamermūzikas projektos Vācijā un Šveicē, ir Bernes senās mūzikas orķestra "Les Passions de l'Ame" klavesīniste. Muzicējusi arī Freiburgas baroka orķestrī, "Ensemble 415", Bāzeles kamerorķestrī u.c. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2017 "Par izcilu darbu ansamblī".

Ģitārists Matīss Čudars ir viens no daudzpusīgākajiem un aktīvi koncertējošajiem latviešu ģitāristiem. Savulaik Rīgas Doma kora skolā un Amsterdamas konservatorijā skolotais mūziķis arvien biežāk sevi piesaka jaunrades procesā. Līdz šim rakstījis akadēmisko mūziku Latvijas Radio korim, Valsts kamerorķestrim "Sinfonietta Rīga" un Latvijas Radio bigbendam; mūzikas un tekstu līdzautors rokgrupā "Spāre", džeza trio "Auziņš - Čudars – Arutyunyan", beļģu-latviešu eksperimentālajā popa ansamblī "How Town" un citos muzikālajos sastāvos. Daudzu starptautisku konkursu laureāts. 2019. gadā ieguvis ierakstu mūzikas balvu "Zelta mikrofons" par trio "Auziņš - Čudars – Arutyunyan" albumu "Baltic".

Pēc koncerta būs iespēja satikt māksliniekus uz neformālām sarunām pie kafijas tases. Sērijas turpinājumā – koncerts "Trimdas meditācijas. Rīgas vokālais kvartets" 10. novembrī un koncerts "Indija sastop Turciju. Klejotāja lūgšana" 8. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!