Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 16. novembrī, pulksten 18.00 viesnīcas "Promenade Hotel" Hika zālē, Liepājā ar koncertu "Tu saki? Latviešu kinomūzika citādā skanējumā" tiks atklāts šī gada koncertciklu "Iededz gaismu", portālu "Delfi" informē koncertcikla rīkotāji.

Šī būs jau desmitā reize, kad koncertcikla rīkotāji nodibinājums "Via Cultura" aicinās klausītājus gada tumšākajos mēnešos satikties koncertcikla "Iededz gaismu" koncertos – trīs sestdienu vakaros, kā ierasts, viesnīcas "Promenade Hotel" Hika zālē un šogad pirmo reizi arī mākslas galerijas "Romas dārzs" nesen atklātajā Berči zālē uz trim kamermūzikas koncertiem.

Pirmais no koncertcikla koncertiem "Tu saki? Latviešu kinomūzika citādā skanējumā" pārsteigs ar latviešu kinodziesmām personiskākā, intīmākā un vēl nedzirdētā skanējumā, ko sagatavojuši mūziķi – Dita Krenberga (flauta), Inga Ozola (čells) un Juris Žvikovs (klavieres). Labi zināmās Raimonda Paula, Jāņa Ivanova, Marģera Zariņa, Pētera Plakida un citu autoru kinomelodijas šoreiz izskanēs kamersastāva izpildījumā, ļaujot atklāt jaunas mūzikas šķautnes un smalkas nianses.

"Latvju pelēkais, spāņu sarkanais, franču smalkais... Šādus raksturojumus var atrast daudziem mūzikas stiliem un ģeogrāfiskiem reģioniem. Bet vai pazīstam savu dabu? Vai atpazīstam to mākslā un sadzirdam mūzikā? Savā – latviešu kinomūzikā, kuras šedevri droši iekļaujas pasaules kinomūzikas klāstā un ar kuru mums ir pamats lepoties?" jautā koncerta veidotāji. Īpašu noskaņu piešķirs arī pašu mūziķu teatrāli izspēlētas filmu ainiņas: "Tīkama ausij, prātu uzmundrinoša un dvēseli sildoša – tāda ir šī programma," stāsta mūziķi.

Dita Krenberga flautas spēli apguvusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), papildinot zināšanas ASV. Viņa ir vairāku prestižu mūzikas konkursu laureāte, tai skaitā Lielās mūzikas balvas ieguvēja par izciliem sasniegumiem izpildītājmākslā. Viņa ir saņēmusi arī valsts augstāko apbalvojumu – Triju zvaigžņu ordeni "Par spilgtu devumu mūzikā un nopelniem Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē".

Inga Ozola ir Latvijas Nacionālās operas čellu grupas koncertmeistare un ilustratore Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur savulaik absolvējusi profesores Eleonoras Testeļecas klasi. Čelliste bieži piedalās dažādos kamermūzikas projektos un ierakstos, viņa ir koncertējusi Baltijas valstīs, Čehijā, Somijā, Dānijā un Kanādā. Juris Žvikovs absolvējis JVLMA, prasmes papildinājis Luksemburgas konservatorijā un Pībodija konservatorijā Baltimorā, ASV. Juris Žvikovs ir vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts. Uzstājies kopā ar "Sinfonietta Rīga", Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, piedalījies koncertos dažādu kameransambļu sastāvos. Juris Žvikovs šobrīd ir docents JVLMA klavieru katedrā.

Nākamais ciklā izskanēs koncerts "Vakara stāsti" ar saksofonu kvartetu "Atomos" un dzejnieci Ingu Gaili sestdien, 30. novembrī, pulksten 18.00 mākslas galerijas "Romas dārzs" Berči zālē. Dzejas vārsmas un meditatīva un minimālisma estētikā ieturēta mūzika. Programmā izskanēs gan Arvo Perta izsmalcinātās melodijas, gan Rihards Dubras, Filipa Glāsa, Maikla Naimena un citu komponistu skaņdarbi. Saksofonu kvartets "Atomos" ir dibināts 2016. gadā, tā sastāvā ir Arvīds Kazlausks (soprānsaksofons), Aigars Raumanis (altsaksofons), Jānis Puķītis (tenorsaksofons) un Eduards Lācis (baritonsaksofons). "Atomos" interesējas gan par klasiskām vērtībām, gan gluži jaunām vēsmām, labprāt eksperimentē un ir atvērti radošiem izaicinājumiem, ko apliecina arī šī programma, kurā četrotne sadarbojas ar dzejnieci Ingu Gaili – vairāku literatūras nozares apbalvojumu, tostarp Literatūras gada balvas ieguvēju.

Vēl viens dzejas iedvesmots koncerts – "Dzejas un mūzikas vakars" ar liepājnieci un dzejnieci Madaru Gruntmani un sievišķīgo "NYX Trio" notiks 15. decembrī pulksten 16.00 viesnīcas "Promenade Hotel" Hika zālē. Ansamblī "NYX Trio" apvienojušās trīs pieredzējušas kamermūziķes – flautiste Anete Toča, vijolniece Tatjana Ostrovska un pianiste Ieva Sarja. Trio nosaukumam par pamatu ņemts sengrieķu mitoloģijas nakts dievietes Niksas (Nyx) vārds. Niksa deva iedvesmu mūzām, lai tās spētu rosināt radīšanai rakstniekus, dzejniekus un mūziķus. Iedvesmas dzirksts caurvij arī "Dzejas un mūzikas vakara" programmu, kuras pamatā ir vārda un skaņas mijiedarbe.
"Vienas idejas izteiksme lirikā un mūzikā," stāsta koncerta veidotājas. Trio mūziķēm pievienosies dzejniece Madara Gruntmane, ik skaņdarbu sasaistot ar kādu no saviem dzejoļiem. Programmā būs latviešu komponistu mūzika, tostarp Jēkaba Nīmaņa jaundarbs, nepelnīti piemirstais Artūra Grīnupa trio, arī Aivara Kalēja miniatūras un citi.

Biļetes uz koncertciklu nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs Latvijā un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!