Foto: Publicitātes foto

Šogad jau astoņpadsmito reizi no 7. līdz 24. septembrim ar daudzveidīgu programmu notiks Liepājas ērģeļmūzikas festivāls. Kā ierasts galvenā notikumu vieta būs Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāle, taču festivāls viesosies arī citur, tai skaitā Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā, koncertzālē "Lielais dzintars" un pirmo reizi festivāla vēsturē – arī Liepājas ielās, portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāju pārstāvji.

Liepājas dome sadarbībā ar pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu 2002. gadā iedibināja Liepājas ērģeļmūzikas festivālu ar mērķi pievērst uzmanību pilsētas lepnumam un priekam – Svētās Trīsvienības katedrāles vēsturiskajām baroka ērģelēm, kas vēl joprojām ir vislielākās mehāniskās traktūras ērģeles pasaulē ar vairāk nekā 7000 stabulēm un 131 reģistru un savus klausītājus priecē un sajūsmina kopš 18. gadsimta. Šogad aprit 240 gadi kopš iesvētīts slavenā meistara Heinriha Andreasa Konciusa būvētais instruments. Gadiem ejot ir veikta ērģeļu apkope un atsevišķu tās daļu restaurācija. Kaut arī līdz pilnīgai ērģeļu restaurācijai vēl ir nepieciešami ārkārtīgi daudz līdzekļu, ērģeles ir darba kārtībā un priecēs festivāla apmeklētājus ar trīs spilgtiem un unikāliem koncertiem.

Svētdien, 8. septembrī, pulksten 13.00, Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē festivāls tiks atklāts ar koncertu visai ģimenei "Izstādes gleznas", kurā piedalīsies brāļi Džonatans un Tomass Skoti no Lielbritānijas ar ērģeļu un animācijas duetu. Džonatans Skots ir plaši pazīstams pianists, ērģelnieks un aranžētājs. Tomass Skots ir studējis klavierspēli un paralēli pianista karjerai ir arī pieprasīts mākslinieks un animators. Abi ir sagatavojuši koncertprogrammu visai ģimenei ar slavenajām krievu komponista Modesta Musorgska "Izstādes gleznām" ērģeļu pārlikumā, kas klausītāju acu priekšā atdzīvosies video animācijās. Koncertā Musorgska mūziku papildinās Volfganga Amadeja Mocarta pasaku operas "Burvju flauta" uvertīras pārlikums ērģelēm, kā arī Johana Sebastiana Baha un Šarla Guno skaņdarbi. Jaunākie klausītāji aicināti nākt uz koncertu, kā biļeti uzrādot savu zīmējumu par ērģeļu vai mūzikas tēmu.

Sv. Trīsvienības katedrālē sestdien, 14. septembrī, pulksten 18.00, izskanēs arī koncerts "Simfoniskās ērģeles" ar ērģelniecēm Ilonu Birģeli un Diānu Jaunzemi-Portaju, pazīstamas kā "Riga Organum Duo", un Virdžīniju Laubi-Vītiņu pie sitamajiem instrumentiem. Kā stāsta pašas koncerta dalībnieces, ērģeles ir kā orķestris, tik bagātas un ar visdažādākajām orķestra balsīm – no klusas flautas un vijoles līdz grandiozam simfoniskā orķestra tutti. Ērģeļu dueta pārlikumā kopā ar sitaminstrumentiem izskanēs spilgtāko simfonisko opusu partitūras, kā arī pirmatskaņojums Agneses Boitmanes krāšņajam skaņdarbam Veni Lumen, kas sacerēts tieši šīm māksliniecēm.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē sestdien, 21. septembrī, pulksten 18.00, notiks arī festivāla noslēguma koncerts "Tālajā dārzā", kurā piedalīsies Ieva Parša (balss), Artis Sīmanis (altsaksofons) un pie ērģelēm izcilā Kristīne Adamaite. Koncertā varēs dzirdēt romantiskākos latviešu komponistu skaņdarbus, starp kuriem arī 2019. gada jubilāra Tālivalda Ķeniņa dziesmu "Tālā dārza putns" ar Zinaīdas Lazdas dzeju. Sapņi un ilgas, atmiņu smeldze un saldums, cerības, vīzijas un lielie, neatbildamie jautājumi – tāda ir programmas tēlu pasaule. Pirmatskaņojumu piedzīvos arī Paula Dambja "Trīs dziesmas balsij un ērģelēm" ar Friča Bārdas, Zinaīdas Lazdas un Rūdolfa Blaumaņa dzeju, kuras komponists veltījis dziedātājai Ievai Paršai.

Foto: Publicitātes foto

Tā kā šobrīd vēl joprojām notiek aktīvi Sv. Trīsvienības katedrāles fasādes un torņa atjaunošanas darbi, Liepājas ērģeļmūzikas festivāls jau vairākus gadus notiek arī citās norises vietās ne tikai Liepājā, bet arī ārpus tās. Šogad festivāls viesosies Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā piektdien, 13. septembrī, pulksten 18.00, ar koncertu "Fantāzija ērģelēm un klarnetei". Koncertā piedalīsies daudzu starptautisku konkursu laureāte un diplomande ērģelniece Liene Andreta Kalnciema un klarnetists Mārtiņš Circenis – Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistars un Latvijas Nacionālās operas orķestra soloklarnetists.

Festivāla saturs vienmēr veidots tā, lai būtu interesants plašai auditorijai un reprezentētu visus ērģeļmūzikas veidus. Tajā skanējusi gan ērģeļmūzikas klasika, gan džezs, senā un mūsdienu modernā mūzika, kā arī improvizācija, un šogad pirmo reizi festivālā būs arī laicīgā mūzika ar elektroniskajām jeb digitālajām ērģelēm. Svētdien, 15. septembrī, pulksten 16.00, koncertzāles "Lielais dzintars" kamerzālē uzstāsies instrumentālās mūzikas trio "Equinox" ar programmu "Sausltāvji", kurā saplūst robežas starp seno un mūsdienīgo, nopietno un izklaidējošo, sākot no intelektuālas popmūzikas un rokmūzikas līdz 17. gadsimta tabulatūrām jeb dziesmu grāmatām un citām aranžijām. "Equinox" sastāvā ir Jānis Pelše (digitālās ērģeles), Andrejs Grimms (ģitāra) un Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti).

Savukārt trešdien, 18. septembrī, pulksten 19.00, Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē uzstāsies Zviedrijā dzīvojoša ērģelniece Ligita Sneibe un Lietuvā dzīvojošā operas soliste Gunta Gelgote ar programmu "Ar vaļēju dvēsli", kas veltītā skaistākajiem latviešu jaunākās ērģeļmūzikas skaņdarbiem. Koncertā izskanēs Dzintras Kurmes-Gedroicas un Indras Rišes mūzika, kā arī Lauras Gustovskas un zviedru komponista Hokana Sundīna jaundarbu pirmatskaņojumi.

Foto: Publicitātes foto

Festivāla ieskaņā liepājniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja iepazīt vēl kādu ērģeļu paveidu – leijerkasti! Sestdien, 7. septembrī, pulksten 11.00 pie Gulbju dīķa un pulksten 15.00 Rožu laukumā ar savu leijerkasti viesosies igauniete Ingrīda Kaleva – ģenētikas profesore Tallinas Universitātē, par kuras vaļasprieku jau četrus gadus kļuvusi leijerkastes spēle. Leijerkaste ir sens pārnēsājamo ērģeļu paveida mehānisks mūzikas instruments bez taustiņiem. Tā ir vienkārša un ērti pārvietojama, tāpēc kopš 1700. gada to iecienīja klejojošie muzikanti. Līdzīgi kā ērģelēm arī leijerkastei ir stabules un plēšas. Gaisu stabulēm gādā ar rokturi griežama pneimatiskā iekārta, kas, atbilstoši programmējumam rotējošajā zobainajā veltnītī, atver gaisa ventiļus.

Foto: Publicitātes foto

Vēl festivāla ieskaņā nu jau par tradīciju kļuvušas speciāli veidotas programmas bērniem un skolēniem. Arī šoreiz piektdien, 6. septembrī, pulksten 10.00, 11.00 un 12.00 bērnu bibliotēkā "Vecliepājas rūķis" (Malkas iela 4, 3. stāvs) jaunie klausītāji ir aicināti uz izzinošām nodarbībām, kurās būs iespēja uzzināt daudz interesantu faktu par ērģelēm – lielāko mūzikas instrumentu, kādu cilvēks jebkad izgudrojis un uzbūvējis. Ieeja nodarbībās ir bez maksas.

Biļetes jau šobrīd uz visiem maksas koncertiem nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!