Foto: Publicitātes foto
Mūsdienu mākslas festivāls "Liepājas Mākslas forums" sadarbībā ar laikmetīgo operu ciklu "LULU" iepriecinās mazos skatītājus ar izmeklētiem priekšnesumiem vadošo pasaules orķestru un solistu izpildījumā. Sestdien, 28. septembrī, pulksten 12.00, Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" uz lielā ekrāna atdzīvosies tēli no Morisa Ravela pasaku operas "Bērns un burvības", savukārt svētdien, 29. septembrī, pulksten 12.00, skatītāji varēs iepazīties ar iemīļotās britu rakstnieces un ilustratores Beatrises Poteres iztēlē mītošajiem varoņiem komponista Džona Lankberija baletfilmā "Beatrises Poteres stāsti", portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāve Santa Margeviča.

"''LULU bērniem'' ir notikums tiem vecākiem un bērniem, kuri vēlas sadraudzēties ar laikmetīgās operas un baleta pasauli. Liels prieks pirmo reizi viesoties arī pie ģimenēm Liepājā! "Liepājas Mākslas foruma" bērnu programmā īpaši vēlos izcelt Ravela operu, kuru uzskatu par labāko atradumu bērnu operu klāstā. Brīnišķīga mūzika, interesants stāsts un izcils skatuves darbs!" uz kino aicina idejas autore un laikmetīgo operu cikla "LULU" vadītāja Anna Ķirse.

"Negribu mācīties, vēlos skriet laukā, ēst saldumus un raustīt kaķi aiz astes!" – dzied operas "Bērns un burvības" galvenais varonis Bērns. Māte par šādu dumpošanos nav sajūsmā un ieslēdz Bērnu istabā, kur tam ar sausiņiem un nesaldinātu tēju jāapdomā sava rīcība un vienatnē jāgaida vakariņu laiks. Bērns aizsviļas dusmās, moka savas rotaļlietas, plēš tapetes, dauza traukus un visu, kas gadās pa rokai. Bet pēkšņi istabā esošie priekšmeti atdzīvojas, dumpīgo Bērnu nobiedējot un pārmācot, un pie viena tam paverot gluži jaunu un fantastikas pilnu pasauli, kurā viņš sastopas ar dziedošiem un dejojošiem pasaku personāžiem, Krēslu un Kušeti, Pulksteni un Uguni, cipariem un citiem varoņiem.

Slavenās franču rakstnieces Koletes libretā uzburtos tēlus viņas tautietis Ravels mūzikā iedzīvinājis ne vien ar elegantu portretētāja talantu, bet arī šarmantu humora devu, un liela loma te arī izsmalcinātai instrumentācijai un saistošam melodiskumam, aizraujošām atsaucēm uz operetes tradīcijām, arī džezu, tango un austrumnieciskiem motīviem. "Lielajā dzintarā" būs skatāms Morisa Ravela pasaku operas "Bērns un burvības" iestudējums, kuru prestižajā Glaindburnas festivālā 2012. gadā iestudējis franču režisors Lorēns Pellijs, pie diriģenta pults esot japāņu meistaram Kazuši Ono.

Savukārt Džona Lankberija baletā "Beatrises Poteres stāsti'' Londonas Karaliskā baleta solisti uz skatuves atdzīvina iemīļotās mākslinieces Beatrises Poteres iztēlē mītošos varoņus – Trusīti Pēterīti, Pīli Džemīmu un Pelīti Hanku Manku. Horeogrāfs Sers Frederiks Aštons pret šiem varoņiem izturējies ar īpašu cieņu – viņa uzburtā Varde patiešām dejo un lēc kā varde nevis baletdejotājs Maikls Koulmans. Baletfilma veidota no vairākiem atsevišķiem stāstiem par dzīvnieciņu piedzīvojumiem, kurus režisors Redžinalds Milzs meistarīgi izstāsta bez vārdiem – caur mūziku un deju, tādēļ tie viegli uztverami arī pašiem mazākajiem skatītājiem.

Lai palīdzētu jaunajiem skatītājiem atraisīt interesi un labāk izprast uz skatuves notiekošo, pirms abu filmu demonstrēšanas ar operu un baletu skatītājus iepazīstinās mūzikas pedagoģe un iemīļota "LULU" lektore Iveta Grunde. Uz kino ģimenes aicinātas jau no pulksten 11.00, jo festivāla atbalstītāji "Gardu muti" mazajiem būs iekārtojuši īpašu bērnu stūrīti radošām izpausmēm un gardiem dzērieniem.

Biļetes iegādājamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!