Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 29.novembrī, plkst. 17 Rundāles pils Baltajā zālē Liepājas stīgu kvartets (Līga Baltābola I vijole, Ginta Alžāne II vijole, Karlīna Īvāne alts, Dina Puķīte čells) atskaņos programmu "Skaistā Vīne". Programmā iekļauti Jozefa Haidna, Volfganga Amadeja Mocarta un Ludviga van Bēthovena skaņdarbi, informē koncerta rīkotāji.

Liepājas stīgu kvarteta aizsākumi rodami 1998. gadā. Kvarteta skaistais skanējums veidojies mērķtiecīgi papildinot mūziķu prasmes un profesionālās zināšanas vairākās meistarklasēs pie čellista Kristofa Kuēna, "Vogler Quartett" un kvarteta "Artis". 2012. gada jūnijā kvarteta mūziķes ar izcilību absolvēja JVLMA maģistrantūru asociētās profesores A. Sprūdžas stīgu kvarteta klasē.

Kvartets piedalījies festivālos "Liepājas vasara", "VIA BALTICA", "Iededz gaismu", "Latvijas jaunās mūzikas dienas", kā arī "Latvijas koncertu" rīkotajos projektos visā Latvijā.
2013. gada jūnijā kvartets piedalījās pirmajā Arvīda Norīša Baltijas valstu stīgu kvartetu festivālā - konkursā un ieguva 1. vietu un galveno balvu.

Jozefs Haidns, kuru pelnīti dēvē par stīgu kvarteta "tēvu", 77.opusa kvartetus sāka komponēt savas komponista karjeras nogalē – 1799. gadā pēc jaunā austriešu aristokrāta prinča Lobkovica pasūtījuma. Līdz mūsdienām ir saglabājušies tikai divi no Haidna 77.opusa kvartetiem un nav ziņu, vai sirmais meistars uzrakstījis visus sešus.

Ar saviem sešiem stīgu kvartetiem, kas sacerēti laika posmā no 1782. līdz 1785.gadam, un kuru vidū ir arī Mi bemol mažora kvartets KV 428, Volfgangs Amadejs Mocarts ir uzcēlis sava veida pieminekli Jozefam Haidnam. Katrā no šīm kompozīcijām var atrast kādas atbalsis no Mocarta priekšteča darbiem.

Par "Haidna kvartetiem" tos sauc arī pateicoties Mocarta paša dotajam veltījumam "Manam mīļajam draugam Haidnam" (al mio caro amico Haydn). Arī Haidns pats esot izteicis uzslavu šiem skaņdarbiem, kad Mocarts, viesojoties pie Haidna mājās 1785.gada 15.janvārī un 12.februārī, pats piedalījās savu kvartetu atskaņojumā kopā ar draugiem.

Stīgu kvartetu Fa mažorā Bēthovens komponēja no 1798. līdz 1800. gadam un veltīja to savam draugam Kurzemē, Talsu mācītājam Karlam Amendam. 1798.gadā Amenda veica ceļojumu uz Eiropas vidieni un vairākus mēnešus pavadīja Vīnē, tiekoties arī ar Bēthovenu. Kad Amenda dodas prom no slavenās mūzikas pilsētas, Bēthovens viņam uzdāvināja sava kvarteta kopiju kā piemiņu par draudzību.

Fa mažora kvartes ir pirmais no sešu stīgu kvartetu cikla op.18. Nav mazsvarīgi pieminēt, ka jau 1796.gadā Bēthovens raksta, ka izjūt dzirdes traucējumus, kas vēlāk komponistu noved pie pilnīga dzirdes zuduma. Piecus gadus vēlāk (1801 – 1802) vēstulēs Amendam viņš raksta: "Jūsu Bēthovens dzīvo ļoti nelaimīgu dzīvi un atrodas pretrunās ar dabu un savu Radītāju."
Biļetes uz koncertu pieejamas "Biļešu paradīze" tīklā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!