Foto: Publicitātes foto
Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" 12. martā pulksten 19 Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivāls skanēs modernista Karlheinca Štokhauzena skaņdarbs "Arlekīns", portālu "Delfi" informē Liepājas Simfoniskā orķestra pārstāvji.

Šogad ar īpašu priekšnesumu Zvaigžņu festivālā piedalīties aicināts čehu klarnetists Karels Dohnals – Prāgas Valsts operas orķestra, "Trio Amadeus" un Prāgas "PhilHarmonia Octet" dalībnieks, Ostravas Universitātes profesors un visā pasaulē pieprasīts meistarklašu vadītājs.

Dohnala īpašā uzmanības lokā ir laikmetīgā mūzika. Kā raksta rīkotāji, Štokhauzena skaniski dejiskais šedevrs ir "kā radīts izcilā mūziķa mākslinieciskajām spējām un lieliskajai humora izjūtai".

Štokhauzens šo darbu sacerējis pirms 45 gadiem, tas domāts vienam pašam klarnetistam, kuram jāspēlē klarnete, jādejo un jāiejūtas mīma ādā. "Karels Dohnals to dara izcili – viņš aizraujoši demonstrē commedia dell'arte klasisko tēlu Arlekīnu, kurš ir dzīvespriecīgs, komisks, pie vajadzības pakalpīgs, palaikam drusku manierīgs. Tērpts tradicionālajā Arlekīna ģērbā, ko rotā krāsaini rombi, Dohnals pūš klarneti, dejo, lokās, staipās, lakstojas ar dāmām publikā, pozē iedomātam fotogrāfam un pārliecina publiku, ka nekas nav neiespējams," raksta koncerta rīkotāji.

Čehu klarnetists ar šo performanci apbraukājis teju vai visu pasauli un izpelnījies neskaitāmu kritiķu uzmanību. Daudzviet tiek uzteikta šī neparastā skaņdarba neatkārtojamā, pat fenomenālā interpretācija. "Štokhauzena "Arlekīns" Karela Dohnala sniegumā – tās bija satriecošākās 45 minūtes, ko jebkad esmu piedzīvojis," Skotijas laikrakstā "The Herald" raksta Kīts Brūss.

Pirms Štokhauzena "Arlekīna" klausītāji varēs uzzināt par spēles iedabu un klasisko commedia dell'arte no muzikologa Oresta Silabrieža stāstījuma.

Atgādinām, ka ar pieciem koncertiem no 7. līdz 14. martam Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais nu jau 28. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kurā piedalīsies izcilības no Brazīlijas, Čīles, Portugāles, Francijas, Čehijas, Lietuvas un Latvijas.

Biļetes uz koncertiem nopērkamas visās "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!