Foto: LETA
Gaidot "Lielās mūzikas balvas 2016" (LMB 2016) ceremoniju, kas šogad notiks 7. martā, aicinām iepazīties ar visu kategoriju nominantiem. Kategorijā "Gada uzvedums" ir nominēta Ērika Ešenvalda opera "Iemūrētie" Latvijas Nacionālajā operā; kora opera "Neoarctic" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī; Šarla Guno opera "Fausts" Latvijas Nacionālajā operā.

Balvu pasniegšanas ceremonija ar ilggadējā sadarbības partnera "Hennessy" atbalstu notiks 7. martā Latvijas Nacionālajā operā plkst 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika".

Balsot par "Lielās mūzikas balvas 2016" publikas simpātiju!

Ēriks Ešenvalds "Iemūrētie"

Foto: Agnese Zeltiņa

Ērika Ešenvalda opera "Iemūrētie" ir uzrunājošs un ļoti būtisks, saturā daudzslāņains darbs, kas, aktualizējot atšķirīgas dzīves vērtības un izvēles nenovēršamību, personiskā un pārlaicīgā mērogā runā par upura neizbēgamību un jēgu. Operas pirmizrāde notika 19. maijā Latvijas Nacionālajā operā. Mūsdienīgi postmodernā estētikā veidotais muzikāli skatuviskais darbs, kura žanriskajai definēšanai libreta autore dzejniece Inese Zandere lietojusi apzīmējumu "mītiskā melodrāma", koncentrējas uz gadsimtu teikās un vēstures patiesībā sakņoto būvupura tēmu.

Jaunā opera un tās iestudējums piedāvā gan dziļi personisku traģisku upurētas mīlestības stāstu par radošu personību starp nežēlīgām dzīves izvēlēm, gan atklāj universālus simbolus, gan portretē sabiedrību – no māņticībā balstītiem būvnieku rituāliem un ikdienas dzīves epizodēm līdz ironiski atrādītam pompozam mūsdienu varas ceremoniālam. Ērika Ešenvalda otrais darbs operas žanrā ir viņa kā stilizētāja meistarības kvintesence – dažādi stili un žanri te mērķtiecīgi kalpo kā atpazīstamu un asociatīvi mērķētu zīmju valoda. Režisorei Laurai Grozai-Ķiberei debija operas žanrā izdevusies spoža, pārliecina arī solistu ansamblis un Latvijas Nacionālās operas koris. Muzikālais jauniestudējums tapis diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Kora opera "Neoarctic"

Foto: Andreas Sommer

Kora opera "Neoarctic" ir rosinoša, poētiska un saviļņojoša muzikāla performance par antropocēnu – jaunu ģeoloģisko laikmetu, kam raksturīga iepriekš nepieredzēta cilvēka ietekme uz Zemes ekosistēmām. Vienlaikus tas ir arī stāsts par katru no mums. Divpadsmit dziesmas un divpadsmit izcili Latvijas Radio kora dziedātāji, divpadsmit dabas ainavas un divpadsmit skaņu ainas, kuras viens no otra neatkarīgi gleznojuši divi komponisti ¬– plaši pazīstamais britu elektroniskās un tehnomūzikas autors Endijs Stots un jaunais latviešu skaņdaris Krists Auznieks.

Jau trešais dāņu režisores Kirstenas Dēlholmas radītās eksperimentālās apvienības "Hotel Pro Forma" un Latvijas Radio kora un diriģenta Kaspara Putniņa sadarbības projekts pirmizrādi piedzīvoja Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī 26. augustā un pārteidza kā vizuāli iespaidīgs, estētiski baudāms un emocionāli uzrunājošs iestudējums.

Šarls Guno "Fausts"

Foto: Agnese Zeltiņa

Johana Volfganga Gētes traģēdijas iedvesmotās Šarla Guno operas "Fausts" iestudējums Aika Karapetjana režijā un ar muzikālo vadītāju Tadeušu Voicehovski pie diriģenta pults pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā piedzīvoja 30. septembrī. LNOB 2016./2017. gada sezonas pirmais jauniestudējums ir spriegs un emocionāli uzrunājošs, vērienīgs un cilvēciski patiess, tas izdevies gan muzikāli, gan vizuāli mākslinieciski iespaidīgs.

Izrāde ir konceptuāli un stilistiski konsekventa, arī muzikāli un vizuāli harmoniska, jo režija te seko mūzikai, kas mūsdienās ir retums. Par iestudējuma muzikālo veiksmi īpaši jāpateicas diriģentam Tadeušam Voicehovskim, kura vadītais orķestris ir šīs operas asinsrite, tās galvenais muzikālais balsts un lieliskā solistu ansambļa nepagurstošs iedvesmotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!