Foto: Publicitātes foto
Turpinot iepazīstināt ar Lielās mūzikas balvas 2016 (LMB) pretendentiem, iepazīstinām ar kategorijas "Gada jaunais mākslinieks" nominantiem – čellistu Kristapu Bergu, pianistu Daumantu Liepiņu un dziedātāju Lauru Teivāni.

Balvu pasniegšanas ceremonija ar ilggadējā sadarbības partnera "Hennessy" atbalstu notiks 7. martā plkst. 19.00 Latvijas Nacionālajā operā. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 "Klasika" pllkst. 19.00 un Latvijas Televīzijas 1. kanāls atliktajā tiešraidē plkst. 22.05.

Atgādinām, ka portālā "Delfi" norisinās balsojums par publikas simpātiju. Nobalsot var šeit!

Čellists Kristaps Bergs

Foto: Publicitātes foto. Čellists Kristaps Bergs

Kristaps Bergs aizvadītajā gadā ne vien turpinājis spodrināt savu solomākslinieka karjeru, bet ieguvis arī prestižo čellu grupas koncertmeistara vietu Briseles filharmonijas orķestrī. Viņš skolojies pie izciliem čella spēles meistariem Rīgā un Vīnē, plūcis laurus vairākos konkursos un jau paguvis koncertēt arī leģendārās koncertzālēs Eiropā, ASV un Japānā. Latvijas publika tā pa īstam jauno mūziķi iepazina pagājušajā gadā. Februārī saspēlē ar LNSO Berga lasījumā uzrunāja enerģiski uzlādētais Filipa Glāsa Otrais čellkoncerts diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā, kurš arī aprīlī ir pie diriģenta pults garīgās mūzikas programmā, kad Kristapa čells pirmoreiz sadziedas ar Latvijas Radio kori. Vasarā Cēsu Mākslas festivāla atklāšanā kopā ar Jāņa Liepiņa vadīto "DD orķestri" jaunais mākslinieks pārsteidz ar pavisam svaigu un oriģinālu Pētera Vaska Otrā čellkoncerta "Klātbūtne" interpretāciju, bet rudenī - duetā ar izcilo pianistu Reini Zariņu atklājas arī kā lielisks kamermūziķis. Tehniskā varēšana te iet roku rokā ar stila izpratni un zināšanas - ar spilgtu emocionalitāti.

Pianists Daumants Liepiņš

Foto: Publicitātes foto

Pianists Daumants Liepiņš turpina studenta gaitas Latvijā un Zviedrijā, apžilbina prestižu konkursu žūrijas un vienaldzīgu neatstāj nevienu, kam palaimējies dzirdēt viņa spēli. Neordinārs talants – smalks un iejūtīgs kamermūziķis, kam nebūt nav sveša harizmātiska solista stāja saspēlē ar orķestri. Viņa klavierspēle ir tehniski nevainojama, bet interpretācijas – saturiski pārliecinošas un emocionāli piepildītas. Pērn Liepiņš jo īpaši spilgti atklājās Sergeja Rahmaņinova mūzikas lasījumos – pavasarī kopā ar Andra Vecumnieka vadīto JVLMA simfonisko orķestri, atskaņojot romantiķa Trešo klavierkoncertu, bet rudenī – viņa Otro sonāti. Ne mazāku ievērību pelnījusi arī viņa regulārā saspēle duetā ar māsu – vijolnieci Madaru Liepiņu.

Dziedātāja Laura Teivāne

Foto: Uģis Bērziņš

Jaunās dziedātājas Lauras Teivānes lomu skaits strauji papildinās – jau otro gadu, paralēli studijām JVLMA, viņas ikdiena rit arī Latvijas Nacionālajā operā. Spriganā Ida operetē "Sikspārnis", kaprīzā Elza Šrēdere "Mūzikas skaņās", elegantā Ministre operā "Iemūrētie" un apburošā Pamina izglītojošajā izrādē "Mazā burvju flauta", un vēl arī sievišķīgā Madlēna Latvijas Operetes fonda iestudējumā "Balle Savojā". Atskatoties uz 2016. gadu, tik pat spilgtā atmiņā kā viņas iedzīvinātie skatuves tēli, palicis arī Lauras sniegums kopā ar JVLMA simfonisko orķestri – vispirms februārī satiekoties Volfganga Amadeja Mocarta repertuārā un muzicējot kopā ar šī Vīnes klasiķa mūzikas ekspertu Jozefu Valnigu pie diriģenta pults, bet oktobrī - uz skatuves pievienojoties arī akadēmijas jauktajam korim, diriģenta Andra Vecumnieka vadībā atskaņojot Pētera Vaska godbijīgo un pielūgsmei tuvo "Kantāti sievietēm" ar Imanta Ziedoņa dzeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!