Foto: Publicitātes foto

27. septembrī Latvijas Nacionālā opera ar Džuzepes Verdi operas "Nabuko" koncertuzvedumu viesosies Igaunijas Nacionālās operas rīkotajā festivālā "Verdissimo!" Tallinā, portālu "Delfi" informē LNO Preses dienestā.

Pie diriģenta pults stāsies Aigars Meri, koncertuzvedumā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas solisti Samsons Izjumovs, Julianna Bavarska, Kristīne Zadovska, Krišjānis Norvelis, Viesturs Jansons, Dana Bramane, Rihards Mačanovskis, Nauris Puntulis, kā arī LNO koris un Igaunijas operas orķestris.

Festivāls "Verdissimo!" ir veltīts izcilā itāļu komponista Džuzepes Verdi 200. jubilejai un notiks Igaunijas Nacionālajā operā no 25. līdz 29. septembrim, piedaloties viesmāksliniekiem no Latvijas, Lietuvas, Gruzijas, Itālijas, Baltkrievijas, Kosovas un Somijas.

Savukārt uz LNO skatuves Džuzepes Verdi opera "Nabuko" pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezīsies jau 19. oktobrī. Režisora Gunta Gailīša, scenogrāfa Andra Freiberga un kostīmu mākslinieces Kristīnes Pasternakas veidotais uzvedums tapis 1996. gadā un izpelnījies daudzu skatītāju mīlestību. Iestudējuma idejiski filosofiskais pamats ir laiks, ka atspoguļojas arī izrādes vizuālajā risinājumā - tas ir saules ritums, dzīves loku ritums… Bet pāri visam plešas Augstākā spriedums un vērtējums mūsu rīcībai, domām un darbiem.

Džuzepes Verdi operas "Nabuko" pasaules pirmiestudējums notika 1842. gada 9. martā Milānas La Scala teātrī. "Varu droši teikt, ka ar šo operu sākās mana komponista karjera", tā par savu trešo operu teicis Džuzepe Verdi.

1840.gadā pēc abu bērnu un sievas nāves Verdi nonāca smagā depresijā. Tikai pēc diviem gadiem, 1842.gadā, pārvarējis iekšējo krīzi, komponists atkal pievērsās darbam un uzrakstīja "Nabuko". Skaļais triumfs pēc "Nabuko" pirmizrādes aizsāka Verdi operu slavas ēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!