Foto: Publicitātes foto
Latvijas Nacionālajā operā 29. aprīļa Riharda Vāgnera operas "Dievu mijkrēslis" izrādē Guntera lomā būs viens no ievērojamākajiem vācu basbaritoniem, varoņlomu atveidotājs Ralfs Lukass, bet pie diriģenta pults pirmo reizi stāsies diriģente Joana Malvica, portālu "Delfi" informē LNO pārstāvji.

Malvica "Dievu mijkrēšļa" iestudēšanas periodā bija izrādes muzikālā vadītāja Korneliusa Meistera asistente. Tā būs jaunās vācu diriģentes debija Vāgnera operās. Latvijas publika Joanas Malvicas sniegumu jau novērtējusi Mocarta operā "Dons Žuans".

Savukārt Ralfs Lukass ir viens no šobrīd vadošajiem basbaritoniem,. Īpaši augstu tiek vērtēta viņa interpretācija tādās lomā kā Hanss Zakss "Nirnbergas meistardziedoņos" un Votāns un Ceļinieks "Nībelunga gredzenā". Līdz 2002. gadam Ralfs Lukass bija solists Vācu operā Berlīnē.

Pirmo reizi Votāna un Ceļinieka lomu Ralfs Lukass dziedāja 1999. – 2001. gadā Minsterē, un kopš tā laika viņa repertuārā dominē basbaritona lomas Riharda Vāgnera operās. Viņš ir dziedājis Tulūzas operā (Volframs "Tanheizerā" un Bekmesers "Nirnbergas meistardziedoņos"), Kaseles Valsts teātrī (Amfortass "Parsifālsā), Vīsbādenes Valsts teātrī (Votāns/Ceļinieks "Nībelunga gredzenā" un titulloma Katrīnas Vāgneres iestudētajā "Klīstošajā holandietī"). Kopš 2006. gada viņš ik gadus uzstājas Baireitas festivālā, dziedot Donneru, Gunteru un Melotu. Darmštates Valsts teātrī 2008. gadā Ralfs Lukass ar lieliem panākumiem debitēja Hansa Zaksa lomā.

Riharda Vāgnera cikla "Nībelunga gredzens" noslēdzošajā operā "Dievu mijkrēslis" sadursme starp mīlas alkām un varaskāri, ko Vāgners attīstījis un padziļinājis "Reinas zeltā", "Valkīrā" un "Zīgfrīdā", sasniedz satriecošo kulmināciju. Zīgfrīds, pats to pat nenojaušot, nodod savu līgavu Brinhildi.
Iestudējumu veidojis režisors Viesturs Kairišs diriģente Joana Malvica , scenogrāfe un kostīmu māksliniece ir Ieva Jurjāne.

Lomās izcili solisti: Zīgfrīds Larss Klēvemans, Brinhilde Katrīna Fostere, Gutrune Elizabete Strida, Hāgens Johans Šinklers, Alberihs Kosma Ranuers, Valtraute Ļubova Sokolova, Pirmā norna Ļubova Sokolova, Otrā norna Aira Rūrāne, Trešā norna Liene Kinča, Voglinde Liene Kinča, Velgunde Aira Rūrāne, Floshilde Kristīne Zadovska. Piedalās Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, LNO orķestris un koris.

"Dievu mijkrēšļa" radošā komanda - solisti, koris, orķestri un diriģents Korneliuss Meisters bija nominēti Lielajai Mūzikas balvai 2011 kategorijā "Par izcilu sniegumu". Tāpat "Dievu mijkrēslis" bija izvirzīts balvai "1 kg kultūras" nominācijā "Īpašs notikums".

Šosezon "Dievu mijkrēsli" iespējams noskatīties arī 10. un 17. jūnijā Rīgas Operas festivāla ietvaros, savukārt 2013. gada maijā un jūnijā, godinot Riharda Vāgnera 200 gadu jubileju, Latvijas Nacionālā opera divas reizes izrādīs "Nībelunga gredzena" ciklu pilnībā.

28. aprīlī (latviešu valodā) un 9. jūnijā (vācu valodā) LNO piedāvā apmeklēt ekskursiju "Vāgners – Rīgas leģenda" muzikologa Mikus Čežes vadībā. Biļetes cena 3 lati.

Izrādes "Dievu mijkrēslis" ilgums ir 6,5 stundas. Sekojot Riharda Vāgnera operu iestudējumu tradīcijām pasaulē, izrāde "Dievu mijkrēslis" Latvijas Nacionālajā operā ir divi gari starpbrīži. To laikā Café Opera piedāvā "Dievu vakariņas mijkrēslī" LNO Jaunajā zālē. Plašāka informācija par iegādi šeit.

Biļetes uz "Dievu vakariņām mijkrēslī" varēs iegādāties arī stundu pirms izrādes sākuma Operas kafejnīcās Beletāžas zālē, pagrabstāvā un otrajā balkonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!